Hem / Blogg / Människovärdet uppvärderas?

Människovärdet uppvärderas?

22 januari, 2009

Idag kommer två nyheter som bryter med den globala ordning som fått diktera villkoren under de senaste åtta åren.

1. Obama ger besked om att fånglägret Guantanamo ska stängas inom ett år.

2. FN gör seriösa försök för att bringa klarhet i vidden av de förbrytelser som Israel gjort sig skyldig till under den 23 dagar långa attacken mot Gazas civilbefolkning.

Två händelser som sticker ut. Två händelser som går emot de fasansfulla brotten mot mänskligheten som begåtts i terroristbekämpningens namn.

Sverige har varit högst delaktig i båda fallen. Ledande personer i den förra regeringen, statsministern, utrikesministern och justitieministern hade vetskap om att Sverige, för CIA:s räkning, bidrog aktivt till kidnappning av oskyldiga som transporterades till USA:s hemliga fängelser. Guantanomobasen har varit ett skyltfönster för dessa hemliga fängelser. Det har begåtts enorma kränkningar på Kuba , men det är inte Castro-regimen som har stått för de värsta övergreppen utan det är USA i sina försök att bekämpa terrorismen. Det enda som Guntanamobasen har skapat är fler terrorister och fler människor som ser med stor skepsis på USA:s roll som världens enda kvarvarande supermakt.

Sverige har också varit delaktig i den senaste månadens händelser i Gaza. Sverige har ett utvecklat militärt samarbete med Israel. Det är i sig en sanktionering av Israels brott. Den svenska regeringen har också dragit sig undan och vid varje givet tillfälle undvikt att öppet och officiellt kritisera Israel.

Vi hoppas att dagens händelser, FN:s försök att ställa Israel inför rätta för brott mot krigets lagar och stängningen av Guantanamobasen, blir början till slutet på den era som präglats av västvärldens totala brist på respekt för mänskliga rättigheter.

I medierna: DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, Aftonbladet, Expressen, Sydsvenskan