Hem / Pressmeddelanden / Marknadshyror – roulette med taket som insats

Marknadshyror – roulette med taket som insats

8 september, 2002


– Marknadshyror tvingar människor att spela roulett med taket som insats. Högerns förslag öppnar upp för en ny våg av spekulation i människors boende, där kortsiktiga vinster tillåts gå före människors behov av bostad. Det säger Ali Esbati, ordförande för Ung Vänster.

De borgerliga partierna har gjort utfästelser om att de vid en valseger kommer avskaffa bruksvärdesprincipen och allmännyttans hyresledande roll. "Den hyra hyresgästen och hyresvärden träffar avtal om skall följaktligen gälla under den hyrestid som avtalats", heter det i en borgerlig reservation från i maj i år.

– Barbari och total rättslöshet för hyresgästerna blir följden av förslaget. Om min hyresvärd efter en hyresperiod vill höja min hyra med 200 procent, har jag något att sätta emot då? Vad högern inte tycks förstå är att bostäder inte kan behandlas som vilken vara som helst. Det är inte bananer eller en påse chips vi pratar om utan människors hem, platser där man vuxit upp eller bott under lång tid. Det säger Tora Breitholtz, vice ordförande för Ung Vänster och boende i Uppsala. Tora har personliga erfarenheter av andrahandsmarknadens rättslöshet och har under en kortare period bott på golvet i en dusch.

Ung Vänster lanserar tillsammans med vänsterpartiet en plan för att bygga 40.000 lägenheter om året i tio år.

Gudrun Schyman kommer under torsdagen att tala i Uppsala, på fredag besöker hon Frescati i Stockholm.

Ali Esbati talar under fredagen i Stockholm.

För mer information kontakta
Ali Esbati 08-654 31 00 eller 073-370 64 26
Tora Breitholtz (Uppsala) 070-739 97 07
Anton Larsson (Stockholm) 08-640 80 05