Hem / Blogg / Marocko slår till mot västsahariska människorättskämpar

Marocko slår till mot västsahariska människorättskämpar

2 oktober, 2008

Rubriken är från ett pressmeddelande som Västsahara-aktionen gav ut igår,

Marocko slår till mot västsahariska människorättskämpar

Ett tiotal sårade och ett tjugotal fängslade blev resultatet av den marockanska ockupationsmaktens angrepp på fredliga demonstranter i Västsaharas huvudstad El Aaiun och i Smara för en dryg vecka sedan. Raiderna kom efter att unga aktivister organiserat fredliga demonstrationer med krav på mänskliga rättigheter för den västsahariska befolkningen.

Den marockanska polisen bröt sig in i flera av aktivisternas bostäder. Bland de gripna finns Hamadi Nassiri, ordförande i Smara-avdelningen av västsahariska Kommittén för mänskliga rättidigheter. En ung aktivist, tjugoårige Brahim Cheijhi, har förts till det ökända Svarta Fängelset i El Aaiun. Jakten på flera av demonstranterna har fortsatt efter de första tillslagen.

Det är ännu ett i raden av Marockos övergrepp mot västsahariska människorättsaktivister. De senaste veckorna har tillslagen drabbat västsaharier i hamnstaden Dakhla och fiskestaden Sidi Ifni. En smygfilmad video visar hur unga demonstranter i Sidi Ifni grips och misshandlas.

Det är ett våld som omvärlden verkar vilja ignorera. Trots de upprepade övergreppen och avslöjande om marockansk olovlig underrättelseverksamhet, dvs spioneri, i Holland och Belgien får Marocko förhandla med EU om ett ännu förmånligare samarbetsavtal än hittills.

– Det gällande avtalet från år 2000 säger att respekten för Deklarationen om de mänskliga rättigheterna ska genomsyra parternas arbete enligt avtalet, internt och internationellt. EU borde redan för flera år sedan ha diskuterat Marockos brott mot gällande avtal, säger Sören Lindh, VästsaharaAktionen. Istället förs nu förhandlingar om ännu tätare samarbete. Det ställer EU:s ofta betonade roll som förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter i en märklig dager, avslutar Sören Lindh, VästsaharaAktionen.

Aktivister från de ockuperade områdena har lyckats fånga brutaliteten. Varning för våldsamma sekvenser.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=p50UlLWxAFs&hl=fr&fs=1]