Hem / Blogg / Miljarder i skatteslöseri

Miljarder i skatteslöseri

8 september, 2010

Moderaterna snackar mycket ekonomi i valrörelsen. De vill framhålla att de är duktiga i grenen, att de håller statens finanser i schack – i motsats mot vänstern som vill “skattechocka”, sätta igång sedelpressen och slösa bort folks surt förvärvade och skattade slantar. Det är obegripligt hur de har lyckats etablera en sådan bild av sig själva.

Ta bara det här med jobben, som regeringen har försökt skattesänka fram. Som Marika Lindgren-Åsbrink (på bloggen Storstad) skriver: högerns jobbpolitik är dyr, och genomförs genom slöseri av skattepengar. Hon har gjort en genomgång av kostnaderna för de få jobb regeringen har lyckats skrapa ihop och fram träder en sjuk bild av hur våra skattepengar kastats i sjön. Kolla bara:

  • Generellt sänkta arbetsgivaravgifter – kostnad: 2,5 miljoner per jobb
  • Sänkt avgift för arbetsgivare med ungdomar anställda – kostnad: 950.000 kronor per jobb
  • RUT-avdrag – kostnad: 800.000 kronor per jobb
  • Ekonomiska frizoner (förslag) – kostnad: 510.000-765.000 kronor per jobb
  • Halverad restaurangmoms (förslag) – kostnad: 700.000 kronor per jobb

Marika Lindgren-Åsbrink kommenterar:

Den totala prislappen för ovanstående åtgärder, exklusive företagszonerna som inte har någon prislapp, är ungefär 23 miljarder kronor. Antalet jobb som skapas är som bäst ungefär 21.000. Det betyder att varje jobb kostar mer än en miljon kronor styck. Hade man rakt av betalat hela arbetskostnaden i befintliga företag eller i välfärden istället hade man kunnat få dubbelt så många jobb för samma summa.

Eller ta det här med vinstslöseriet i välfärden. Enligt en ny granskning, gick de 15 största vård- och skolföretagen med över två miljarder i vinst förra året. Två miljarder, som till exempel hade kunnat bekosta 5.000 heltidsanställda sjuksköterskor.

Slöseriet måste få ett slut. Facit av fyra års högerstyre är en arbetslöshet på över åtta procent. Vårdpersonalen går på knäna. Var fjärde elev klarar inte gymnasiet. Unga kan inte hitta vare sig en bostad eller ett jobb. Vi behöver fler lärare, fler vårdbiträden, fler undersköterskor, fler sjuksyrror, fler skolkuratorer, fler som bygger bostäder, fler som bygger järnväg, fler elevassistenter, fler läkare – listan kan göras lång. Ge inte Anders Borg möjlighet att kasta våra skattepengar i sjön i fyra år till. Byt regering, byt politik.