Hem / Pressmeddelanden / Minst 15 000 kr/månad!

Minst 15 000 kr/månad!

30 augusti, 2002

Ung Vänster startar idag en namninsamling med kravet att Malmö kommun ska betala sina heltidsanställda minst 15.000 kr i månaden.

Med hjälp av ett jättevykort på ca 2 x 3 meter samlar Ung Vänster Malmö ända fram till valdagen in namn att lämna över till Malmö kommunfullmäktige med kravet "inte mindre än 15.000 kronor i månaden!".

– Det är skamligt att tusentals anställda i Malmö kommun har mindre än 15.000 kr i månaden för sitt heltidsarbete. Kravet är enkelt, ge alla Malmös offentliganställda en lön man kan leva på, säger Hanna Thomé från Ung Vänster som också står på valbar plats till fullmäktige för Vänsterpartiet Malmö.

– Idag finns det ungefär 1.200 tillsvidareanställda med mindre än 15.000 kr i månaden. Utöver det finns det massor med vikarier och timanställda med låga löner. Så kan det inte fortsätta, säger Daniel Sestrajcic ordförande för Ung Vänster Malmö.

– Det är ett av de viktigaste feministiska kraven i årets valrörelse eftersom över 80 procent av de anställda i Malmö kommun är kvinnor och det är inte svårt att genomföra ifall den politiska viljan finns, fortsätter Hanna Thomé.

Under lördagen den 31 augusti presenteras vykortet och kravet på Möllevångstorget mellan 10.00-11.30 och vid Victoriateatern mellan 12.00-14.00. Fram till valet kommer vykortet att placeras vid Vänsterpartiet Malmös valstuga på Gustav Adolfs torg.

– Finns den politiska viljan är det enkelt att genomföra detta rättvisekrav. Vi vet att Vänsterpartiet stödjer kravet. Frågan är om socialdemokratin och de övriga partierna är beredda att stödja alla lågavlönade kvinnor och män som skulle få en radikalt förbättrad situation. Eller om den nyfunna feminismen bara är tomma floskler avslutar Hanna Thomé.