Hem / Blogg / Minus 32 procent i Västerbotten. Ung Vänsterbloggen har förklaringen.

Minus 32 procent i Västerbotten. Ung Vänsterbloggen har förklaringen.

7 juni, 2009

Nyss presenterades resultaten från några lokala valkretsar. Det mest anmärkningsvärda resultatet måste nog sägas vara Umeå, där Vänsterpartiet har tappat nära 35 procent sedan förra valet. I Västerbotten som helhet, har partiet tappat cirka 32 procent, från drygt 40 till 8,5. Uppenbarligen har något hänt. Den förklaring som ligger närmast till hands är att Ung Vänsters Elisabeth Biström förra året lämnade länet. Ung Vänsterbloggen har fått en exklusiv kommentar:

– Jag kan inte se det här som något annat än en negativ Biströmeffekt. Det är uppenbart att det här är ett sätt för väljarna i Västerbotten att visa sitt missnöje med att jag flyttade till Stockholm, säger Elisabeth Biström.

– Jag tar på mig det fulla ansvaret för de här dystra siffrorna. Men jag kan trösta västerbottningarna med att jag kommer hem till Uttersjöbäcken om ett par veckor. Man kan träffa mig vid Abbortjärn eller i Gumhamn om man vill säga mig någonting, jag gömmer mig inte för besvikna väljare, säger Biström.

Men du kandiderade ju inte ens i EU-valet?

– Nej. Men uppenbarligen är jag oerhört populär. Ja, folkkär kanske man till och med kan säga. Jag är lite chockad själv över denna effekt, avslutar Biström.