Hem / Blogg / Misshandelslappar i trappuppgången

Misshandelslappar i trappuppgången

23 maj, 2012

Har du råkat ut för en märklig lapp i din trappuppgång nyligen? En handskriven lapp med texten:

Hej kära grannar! På fredag ska jag och min fru ha lite fredagsmys. Ibland tycker hon till om saker hon inte förstår och då brukar hon få sig en smäll. Ni förstår säkert, men tveka inte att komma förbi eller ringa 0735-8886088 om ni tycker vi ska dämpa oss. MVH Grannen.

Det finns också en efterlyst-lapp med bild och texten: 

Har du sett min flickvän? Hon försvann i lördags efter att vi bråkade och jag blev lite våldsam. Hon hade på sig ett par jeans, en vit t-shirt och en svart kofta. Hon är 1,67 lång och har kastanjebrunt hår. Jag vill gärna ha henne tillbaka så fort som möjligt. Ring mig på 0735-88 60 88.

Ringer man till numret på lapparna kommer man till en telefonsvarare som berättar att det förra året anmäldes över 28 000 fall av kvinnomisshandel, men det är svårt att uppmärksamma eftersom det ofta sker bakom stängda dörrar. Vidare uppmärksammas man gå in på hemsidan oppnaogon.se.

Lapparna är ett projekt av konstnären Frida Eklund för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. Hon fick upp ögonen för våldets när hon upptäkte att en man i bekantskapsträffen misshandlade sin fru. 

“Hur kan den fina familjen, han, förmodligen en mellanchef på ett företag. Hon, så trevlig och öppensinnad och deras söta och begåvade barn. Kan det vara så att han slår henne? Och om han gör det, hur många andra gör inte det i så fall?”, skriver hon på hemsidan.

Visst får man lite dålig smak i munnen? Men inte över lapparna eller själva budskapet. Utan över alla de män som håller fasaden utåt men som samtidigt är just de som slår, våldtar och misshandlar. Det är dags att prata om förövarna och lägga skulden där den hör hemma!