Hem / Artiklar / Nej till NATO – nej till Erdogan!

Nej till NATO – nej till Erdogan!

4 juli, 2022

Uttalande antaget på Ung Vänsters riksting i Katrineholm 2022

Sedan regeringen lämnat in en ansökan om svenskt Nato-medlemskap så hände det som många politiker lovat aldrig skulle hända; auktoritära stater började påverka svensk utrikespolitik. Genom att hota med att neka Sverige ett medlemskap krävde Turkiets president Erdogan att Sverige i utbyte skulle lämna ut kurdiska frihetskämpar till Turkiet. Den turkiske ambassadören har även tagit sig friheten att uttala sig om att vi i Sverige bör utlämna en av våra riksdagsledamöter. Istället för att motsätta sig de vidriga kraven bestämde sig Socialdemokraterna för att gå dem till mötes och uttrycka sin hängivenhet till “kampen mot terrorism”. Detta trots att Erdogan beväpnade och finansierade IS medan de terrorstämplade kurdiska organisationer kämpade mot dem. Ung Vänster kräver att terrorstämplingen av PKK hävs i Sverige och i EU. Samtidigt börjar inställningen till Turkiet i allmänhet anpassas för att Sverige ska få gå med i folkrättsbrottens allians. Sedan 2019 har Sverige stoppat vapenexporten till Turkiet. Men, som Turkiets ledning har uttryckt det, är det inte “rätt” att “allierade har sanktioner gentemot varandra”. Vapenexporten till Turkiets blodiga statsapparat kan mycket väl återupptas. När Erdogan smider krigsplaner mot kurdiska frihetsorganisationer väljer svensk media att kalla det för oskyldiga “operationer” istället för vad det är; Sverige kommer göra sig medskyldig till en rasistisk statsmakts strävan att slå ned ett folk som kräver sin rätt till självbestämmande.

Turkiets förtryck mot det kurdiska folket har länge varit ett faktum. Senast i linjen är de krav Turkiet ställt om utelämning av kurdiska frihetskämpar i utbyte för att godkänna svenskt NATO-medlemskap. Sedan processen för ett svenskt Nato-medlemskap påbörjades har den svenska vänstern flera gånger påtalat riskerna som finns med att ingå i en militär allians med auktoritära och odemokratiska stater som Turkiet. Det är naivt att tro att ett Nato-medlemskap skulle vara villkorslöst, och Erdogans krav förvånar oss inte. Vi kräver att den svenska alliansfriheten bevaras. Vi kräver att Turkiet respekterar folkrätten. Vi kräver det kurdiska folkets frigörelse!

Turkiet har i över 100 år bedrivit en rasistisk politik med slutmålet att med tvångsassimilera icke-turkar, däribland kurderna. Både det kurdiska språket och kurdiska namn på städer har förbjudits, och kurder har tilldelats mer turkklingande efternamn. Man valde att erkänna kurderna som folkgrupp först 1990. Kurderna har under åren som gått krävt demokratiska rättigheter både partipolitiskt under en rad av partier samt genom väpnad kamp genom frihetsrörelsen Kurdistans arbetarparti (PKK). Personer som kämpat för kurdisk frigörelse har utan bevis stämplats som terrorister. Idag räcker det med att delta på en fredlig demonstration för att gripas och dömas till fängelse. Selahattin Demirtas är en fredlig folkvald oppositionspolitiker för HDP, Folkets Demokratiska Parti, som greps i november 2016 och sen dess sitter i fängelse på obestämd tid på helt otillräckliga grunder. Demirtas brott var att förolämpa president Erdogan. Är det verkligen med detta land vi vill samarbeta och är det till detta land vi ska deportera svenska medborgare av kurdisk börd? Ung Vänster kräver att svenska staten garanterar säkerhet åt alla politiska flyktingar i Sverige.

Ung Vänster står i solidaritet med det kurdiska folket. Vi fördömer Turkiets systematiska förtryck mot kurder. Sveriges Nato-ansökan har gjort att vår utrikespolitik gått från otillräckliga ställningstaganden till att sympatisera med förtryckaren. Det betyder tyvärr att vi även i framtiden kommer se ett Sverige som inte bara accepterar brott mot folkrätten utan även stöttar dem, oavsett om de begås av Turkiet, USA eller Nato i enad front. Ung Vänster är emot ett svenskt Nato-medlemskap, och tycker att Nato borde läggas ned. Vi kommer alltid kämpa mot förtryck och imperialism – för internationell solidaritet och det kurdiska folkets frigörelse.