Hem / Blogg / Nej till vinstslöseriet i skolan!

Nej till vinstslöseriet i skolan!

4 juni, 2012

Den svenska skolan har under en längre tid haft stora problem. Kunskapsnivåerna sjunker och ohälsan bland eleverna ökar kraftigt. Utbildningsministern vill ha mer valfrihet och konkurrens. Genom att rea ut skolorna till privata ägare menar Björklund att man kommer åt problemen. Mer konkurrens ska höja kvalitén och alla ska ha möjlighet att välja den bästa skolan. Den tanken har nu spridit sig till högerpartierna i Norge, som är imponerade av det svenska skolsystemet.

Men vad har hänt i den svenska skolan sedan den började utsättas för konkurrens för ca 20 år sedan?

Manifest Analyse släppte nyligen en rapport om den svenska skolan, och man varnar starkt för att gå samma väg i Norge. I rapporten, “Fritt fall – Erfaringer fra privatiseringer og konkurrense i den svenske skolan” kan man bland annat läsa att Sverige på 20 års tid fallit från 3:e till 19:e plats i PISA:s undersökningar i läsförståelse. Rapporten visar också att 47 % av Sveriges gymnasieskolor är privata, och att 84 % av dessa drivs som aktiebolag. Marknaden i Sverige domineras av fem stora skolkoncerner som tillsammans tog ut närmare en halv miljard i ren vinst 2009. Samtidigt som det plockas ut hundratals miljoner i vinst går, enligt undersökningen, närmare var fjärde elev ut grundskolan utan fullständiga betyg. Rapportens slutsats är tydlig. Konkurrens och valfrihet har inte förbättrat resultaten. Snarare tvärt om.

För mig är ekvationen ganska simpel. När pengar som skulle gått till läromedel, fler lärare och bättre skolmat istället går till rika slipsgubbar i skatteparadis, då blir skolan sämre. Det fria skolvalet, kommunaliseringen av den svenska skolan och möjligheten för friskolor att ta ut hundratals miljoner i vinst har försämrat skolan.

Så, ett hett tips till Norge. Börja inte med vinstslöseri i skolan. Ungdomarna förtjänar bättre än så.