Amnesty menar att våldet mot kvinnor är vår tids största människorättsskandal och släppte under gårdagen en rapport om det könsrelaterade våldet i svenska hem. Ung Vänster kan inte annat än instämma. Att nya rapporter gång på gång kan lyfta upp alarmerande fakta i dagsljuset utan att särskilt mycket händer är dessutom en skandal i sig. Nu krävs krafttag för att snacket om jämställdhet och lika rättigheter ska bli annat än tomma ord.
Idag står vi inför en situation då våldet tycks krypa allt längre ner i åldrarna. Mer än hälften av kvinnorna i åldersgruppen 18-24 år säger sig ha blivit slagna av en man, och såväl verbala som fysiska sexuella trakasserier är mer regel än undantag på våra skolor. Så länge samhället lär unga tjejer att se söta ut och hålla käften kommer de här problemen att finnas kvar. Så länge killar som beter sig illa ursäktas och dunkas i ryggen kommer skolornas jämställdhetsplaner att vara verkningslösa.
Varje dagisfröken som använder flickor som buffert och låter dem sitta mellan de ”stökiga” killarna tränar dem i att ta ansvar för killarna och sätta sin egen vilja i andra rummet. Varje lärare som beordrar kvarsittning för tjejen som ”stört ordningen” när hon skrikit och försvarat sig mot killar som hållit fast henne och slitit av hennes tröja är en aktiv del i en process där den utsatta tjejen utmålas som den skyldiga. Varje kurator som förklarar för en ung tjej att killen som slåss och retas gör det för att han är kär i henne bidrar till att normalisera övergrepp. Så får ännu en generation kvinnor lära sig att hålla tillbaka sina känslor och ännu en generation män får det bekräftat att de har rätt att sätta sig över tjejer, också dem de anser sig älska.
Vad vinner då pojkar på att tafsa på jämnåriga tjejer och kalla dem för horor? Det är enkelt. De känner sig överlägsna. Så manifesteras könsmaktsordningen, redan bland barn. Det handlar om att påminna om vem som har makten. Vi kräver istället nolltolerans mot sexuella trakasserier i skolan. Tjejer måste få möjlighet att bygga upp självkänsla och självrespekt. En nyckel i arbetet för jämställdhet är att tjejers berättelser tas på allvar, att deras upplevelser räknas.
Ett första steg är att införa feministiskt självförsvar för alla tjejer redan i grundskolan. Genom träning, diskussioner och övningar ger det tjejer möjlighet att ta sig själva och sina känslor på allvar. Tillsammans kan man träna bort det invanda sättet att alltid vara till lags, väja undan och göra sig mindre än man är. Bara genom att sträcka på sig och uttrycka självrespekt genom sin röst och sitt kroppsspråk kan man undvika att utsättas för kränkningar. Faktum är ju att ett könsrelaterat övergrepp sällan är det första som sker. Innan dess finns en process där kvinnans självkänsla och integritet kränks och bryts ner.
Om vi menar allvar med ambitionen att stoppa mäns våld mot kvinnor krävs att samhället slutar negligera och bagatellisera pojkars och killars övergrepp. Tjejers berättelser måste tas på allvar. Myten om att bara en viss sorts killar kränker tjejer och oviljan att se motsatsen måste övervinnas.
Därför kräver vi:
Feministiskt självförsvar för alla tjejer i skolan
Förbättrad utbildning i genusfrågor för alla som arbetar med barn och ungdomar
Mer stöd och ökat utrymme för skolornas jämställdhetsgrupper
Tora Breitholtz, ordförande feministiska utskottet
Tove Fraurud, förbundsordförande
Läs mer om Feministiskt självförsvar