Hem / Blogg / Norge markerar mot Israel

Norge markerar mot Israel

3 september, 2009

Som bekant har Norge en annan sorts regeringen än Sverige, något som har möjliggjort en progressiv utrikespolitik. En viktig orsak är förstås att Norges regering är en vänsterregering. En annan orsak är att Norge inte behöver rätta sig efter EU. Det innebär en mer självständig utrikespolitik.

NRK rapporterar att Norges finansminister tillika SV-ledaren, Kristin Halvorsen, nu markerar mot det faktum att den norska oljefonden indirekt stöttat den israeliska ockupationen. Detta har skett genom investeringar i Elbit systems Ltd ,ett företag som tillhandahåller säkerhetslösningar som används i bygget av apartheidmuren på Västbanken.

– Vi ønskjer ikkje å finansiere eit selskap som på ein slik måte bidreg til brot på den internasjonale humanitærretten, seier Kristin Halvorsen.

Så kan det alltså låta om man lever i ett land vars regering agerar utifrån folkrätten. Vi svenskar är dock inte lika lyckligt lottade. Vår regeringen har inte ens ryggraden att kräva kompensation för svenska biståndsprojekt som israeliska armén förstörde i vinterns krig mot Gaza.

Uppdatering: Läs mer hos Esbati.