Hem / Blogg / Nu börjar resan för min del

Nu börjar resan för min del

13 september, 2012

Om någon timma lämnar jag Sverige för Spanien. Väl framme i Alicante kommer jag att möta upp Ship to Gazas båt Estelle för att åka med på etappen till Barcelona. Estelles resa inleddes långt för det att jag kliver på båten. Redan i juni lämnade man kajen i Umeå. Under hela sommar har man seglat mot Gaza, allt med syftet att bryta den orättfärdiga blockaden. I hamnarna har människor strömmat till för att visa sitt stöd.
Blockaden har under fem år begränsat livet för Gazas invånare och dess konsekvenser har varit brutala. Den gör införsel av många varor omöjlig, bland annat råder det idag brist på rent vatten och på mediciner. Blockaden hindrar människor från att lämna Gaza och har slagit sönder möjligheten för befolkningen att försörja sig. Fisket hindras av den israeliska flottan och eftersom palestinska företag inte får sälja sina produkter utomlands, är arbetslösheten över 30 procent. Det är uppenbart att blockaden tar ifrån Gazas invånare möjligheten till ett värdigt liv.
Blockaden får aldrig normaliseras, den ska istället ständigt diskuteras och kritiseras. Folket på Gaza ska känna att omvärlden inte har glömt bort dem. Vi måste försöka förstå deras situation, sätta oss in i hur vardagen på Gaza ser ut och aldrig nöja oss med mindre än att den orättfärdiga blockaden hävs. Den internationella solidariteten spelar en viktig roll. När världens ledare sviker måste alla vi andra sätta press bakom kraven på att blockaden ska upphävas.
Ship to Gaza är en av vår tids viktigaste solidaritetshandlingar. Det känns väldigt bra att under den närmsta veckan vara en liten del av den insatsen. Jag kommer under min tid på Estelle försöka hålla er uppdaterade så gott det går – via facebook, twitter och inte minst här på bloggen. På återseende, nu börjar resan för min del.