Hem / Pressmeddelanden / Ny facklig strid behövs

Ny facklig strid behövs

5 april, 2004

Moderata Ungdomsförbundet i Stockholm lanserade idag en kampanj för skattefrihet på sommarjobbet. En del av denna kampanj är att man uppmanar sommarjobbare att inte kräva sina rättigheter och inte helller protestera om arbetsgivaren vill betala svart lön.

– äntligen! får man ju lov att säga. MUF visar kärnan i högerns politik – en som de ofta försöker dölja, eftersom de allra flesta uppenbart förlorar på den. Mer rakt uttryckt handlar det om att vi ska komma till arbetsgivaren med mössan i handen och vara glada för det vi får, kommenterar Ali Esbati, förbundsordförande i Ung Vänster.

MUF menar att facklig organisering och fackliga rättigheter är föråldrat och omodernt. Istället ska man ”lyfta fram sina individuella fördelar”.

– Det är spännande referensramar. Istället för den "föråldrade" självklarheten i att man är svag om man står ensam mot arbetsgivaren, föreslår MUF en arbetsmarknad från 1800-talet, menar Ali Esbati. I ett sådant samhälle står vanligt folk utan rättigheter arbetsgivaren har all makt. De "individuella fördelar" som man kan lyfta fram är att man sliter sönder sig och håller käften. Det är varken kul eller modernt.

Ung Vänster kommer inför och under sommaren driva en kampanj under parollen ”Ta ingen skit”. Syftet med kampanjen är att uppmana alla att slå vakt om sina rättigheter på jobbet.

– Fler ungdomar måste med i facket och ställa krav på jobbet. Det kanske är svårt att kräva ett skriftligt kontrakt när man börjar på ett nytt jobb men det är ännu jobbigare när man upptäcker att man har blivit lurad av arbetsgivaren, förklarar Ali. Vår kampanj går ut på att man inte ska acceptera att bli behandlad som skit.

För mer information, kontakta Ali Esbati:
073-370 64 26, [email protected]