Hem / Pressmeddelanden / Ny rapport visar hur unga piskas i högerns Sverige

Ny rapport visar hur unga piskas i högerns Sverige

14 juni, 2010

Idag släppte Ungdomsstyrelsen sin rapport "Ung idag", som visar att Sveriges unga fått det sämre. I kartläggningen syns bland annat att det är dubbelt så många fattiga ungdomar idag i förhållande till för tio år sedan. Även ungdomsarbetslösheten lyfts fram som ett växande problem.

– Regeringen pratar om att ge oss unga både morötter och piskor. Men de så kallade incitamenten som införs innebär oftast försämringar. Lägre a-kassa, otryggare anställningar eller låga löner. Det är märkligt att när det handlar om att ge ungdomar verktyg till att skaffa jobb och försörjning handlar incitamenten om att göra det tuffare och svårare. Ett annat ljud i skällan är det när det handlar om de som har tjockast plånbok, då är incitament liktydigt med skattesänkningar och miljardbonusar, säger Ung Vänsters förbundsordförande Ida Gabrielsson.

Rapporten konstaterar att klyftorna ökar mellan de unga som har bäst respektive sämst levnadsvillkor, dessutom har antalet unga som är skuldsatta blivit många fler jämfört med ett år tillbaka.

– I högerns Sverige ska det vara riktigt jobbigt att vara ung och arbetslös, medan det ska vara lätt och bekvämt att vara rik och välbeställd. Det behövs en tvärvändning i politiken. Ung Vänster kräver att den unga generationen erbjuds ett nytt trygghetskontrakt där alla ungdomar garanteras fast jobb, bra utbildning och en egen bostad efter gymnasiet, säger Gabrielsson.

För mer information kontakta pressekreterare Hanna Cederin på [email protected] eller 0762 478 321