Hem / Blogg / Om att fylla tomrum och hantera sorgen

Om att fylla tomrum och hantera sorgen

23 juli, 2011

Det är svårt att sätta ord på vad man känner när man tar del av rapporterna om de fruktansvärda attackerna i Oslo och mot AUF:s sommarläger på Utöya. Över 90 människor har dödats. På Utöya fanns unga människor som förenades i drömmen och viljan om att förändra samhället. Som såg fram emot att få nya vänner och kamrater. Ta del av intressanta diskussioner och kanske bli kär för första gången. Precis så som man känner när man är på sommarläger. Det som har hänt är ofattbart – och så klart också helt fruktansvärt. Idag är våra tankar hos de drabbade och deras anhöriga, hos det norska folket och hos AUF. Ni har vårt fulla stöd och vår solidaritet.

Samtidigt som experter på terrorism spekulerade i kopplingar till islamistisk terrorism, grep den norska polisen en man med en högerextrem bakgrund. Terrordåden i Norge måste bli en viktig väckarklocka i en politisk debatt där islam och muslimer konsekvent utmålas som något hotfullt, och där de verkliga problemen kommer i skymundan. Attackerna i Norge är den yttersta konsekvensen av ett politiskt klimat i Europa där islamofobi och högerextremism har blivit allt mer normaliserat. Det pratas alldeles för lite om det politiska våld och den terrorism som är absolut vanligast, den som kommer från högerextremister. Det finns ett tomrum i debatten, som det nu är mer angeläget än någonsin att fylla.

Terrordåd som det i Norge får inte användas för att inskränka demokratin eller öppenheten. Den vrede som vi känner idag måste kanaliseras genom fortsatt kamp för en fördjupad demokrati och ökad frihet. Arbetarrörelsens gemensamma kamp mot högerextremism och rasism måste fortsätta. Det är det bästa sättet att hedra de som miste livet på Utöya.

Här finns mer att läsa:

Uttalande från Ung Vänster, med lista på orter med manifestationer
Olav Magnus Linges (ordförande för Sosialistisk ungdom i Norge) kommentar
Hör Ali Esbatis (f d ordförande för Ung Vänster) ögonvittnesskildring