Hem / Blogg / Om regeringens förhandsprövning av public service-tjänster

Om regeringens förhandsprövning av public service-tjänster

21 december, 2010

Jag vet att jag är lite efter i bloggandet, men jag tänkte ändå sent omsider kommentera regeringens beslut om att förhandsgranska nya tjänster från SVT, Sveriges Radio och UR.
Det är förstås helt makalöst. Innan public service-bolagen ska få lansera en ny tjänst, ska regeringen, efter granskning från myndigheten för radio och tv och privata mediebolag, besluta om tjänsten godkänns eller inte. SVT-Vd:n Eva Hamilton har konstaterat att SVT Play exempelvis knappast hade funnits, om de här reglerna hade funnits för några år sedan. Det får en att undra vilka nya tjänster regeringen i framtiden kommer att hindra oss från att få del av, i syfte att, som kulturministern säger säkra “skyddet för övriga aktörer på mediemarknaden”. Public service-bolagen ska helt enkelt inte få komma med för bra idéer, eftersom det kan störa kassaflödet hos de kommersiella mediebolagen.
Kritiken mot beslutet är omfattande. Sveriges Radios VD menar att förhandsprövningen strider mot grundlagen. Vänsterpartiet har anmält regeringen till konstitutionsutskottet. En facebookprotest har hittills samlat nära 44 000 personer. Återstår att se om regeringen är mottaglig för kritiken.