Hem / Blogg / Om varslen och a-kassan

Om varslen och a-kassan

10 oktober, 2008

Det är svårt att smälta vidden av vad som just nu händer. Jag tänker tillbaka på valdebatter jag satt i för ett par år sedan, med flinande MUF: are som kallade arbetslöshetsförsäkringen ett “bidrag” och pratade om att sådana skulle man inte vara beroende av, bättre att sänka dem och skapa incitament att arbeta. Nu får högerns retorik och arbetslinje oerhörda konsekvenser för människor. “Incitament att arbeta”. Jag vill kräkas. Det är en sådan föraktfull syn på folk. Jag menar, vad tror ni, regeringen? Ni tror folk jublar över att bli varslade om uppsägning och tänker “yes, nu slipper jag jobba, fan vad gött det ska bli att få ligga i soffan och kolla på Oprah”? Nej, det är förstås en katastrof att bli arbetslös. Incitamenteten att arbeta finns där redan, de behöver inte skapas genom sänkta ersättningsnivåer i a-kassan eller sjukförsäkringen.

Incitamenteten till att jobba, är att man vill ha en lön, man vill ha ett jobb, men vill känna sig meningsfull. Jag har haft tur och bara varit arbetslös en kort period, men fy fan hur det kändes. Min pojkvän fick betala nästan hela hyran och betala min mat. Det tärde. Jag skämdes och kände mig som en snyltare. Sluta kalla a-kassan för bidrag! Det är en försäkring, som man själv har jobbat ihop till och betalat. Sluta försöka göra det ännu mer skamfyllt att bli arbetslös, det är nog jobbigt ändå.

Vi måste på nytt bygga upp vad högerregeringen har raserat, och mer därtill. A-kassan måste höjas, den måste bli lättare att komma in i, billigare att vara med i, ge högre ersättning och ha ett högre tak. Inte bara för att den som har oturen att bli arbetslös inte ska svältas ut, utan för att den också är ett skydd för alla som jobbar, den är garanten för att ingen ska bli så desperat att den tar jobb till hur låg lön som helst. Den är garanten mot lönedumpning. Vi måste ha en politik som på riktigt handlar om att bekämpa arbetslösheten och skapa arbetstillfällen – inte en som i ord kallas “arbetslinje”, men som inte ett dugg handlar om att minska arbetslösheten. Det här vore en bra start på en sådan politik.