Hem / Blogg / Palestinska aktivister släppta

Palestinska aktivister släppta

14 januari, 2010

Jamal och Mohammad

Igår kväll nåddes jag av den glädjande nyheten att två palestinska aktivister, verksamma i Västbanken, släppts från israeliskt fängelse. Mohammad Othman, som jag hade möjlighet att träffa för ett par år sedan, och Jamal Juma’ har suttit i häkte fyra respektive en månad. Igår kunde de alltså återförenats med sina nära och kära. Det lär komma en rad intervjuer framöver om vad de två frihetskämparna har fått gå igenom under sin fängelsevistelse. Det får jag återkomma till.

Det som känns viktigt att lyfta fram idag är den totala rättslöshet som palestinier under israelisk ockupation lever under. För det är så att ingen israelisk åklagare har kunnat bevisa något som helst brott som de två aktivisterna skulla vara skyldiga till. Till slut kände sig domaren för den militära domstol som handlade målet tvingad till att släppa det Othman och Juma’ fria – under åklagarens starka protester, enligt uppgifter från de fängslades kamrater som bevakat ärendet.

Gripandet och häktningen var alltså rättsvidriga eftersom Othman och Juma’ endast organiserat och deltagit i fredliga protester mot Israels olagliga apartheidmur på Västbanken. Det tragiska och allvarliga är att fallet Othman/Juma’ inte på något sätt är unikt. Idag beräknas strax under 7 000 palestinier sitta i israeliska fängelser, vissa källor pratar om uppemot 12 000 fångar.

Läs mer här.

Andra som bloggat: Mali Steiro Tronsmoen