Hem / Blogg / Politiska mord i Colombia

Politiska mord i Colombia

24 mars, 2008

Kongressen bjöd på en hel del, däribland internationella gäster med hälsningar till förbundets 44:e kongress. En av gästerna var en representant från Juventud Comunista Colombiana (JUCO). Sedan 1985 har fler än 4000 fackföreningsaktivister och vänsteraktivister, från bland annat JUCO, mördats av paramilitära grupper med kopplingar till högerregeringen och med finansiering från USA. Senast vid årskiftet 2007/2008 mördades en ledamot i JUCOs förbundsstyrelse.

Den 6 mars utmärktes av stora protester mot det ökade politiska våldet utfört av paramilitärer och regeringsanknuta grupper. I 102 städer i Colombia men också runt om världen samlades människor för att protestera. Enligt organisationen The Center for International Policy har organisatörer för protesterna i Colombia blivit mål för paramilitärer. Fyra fackföreningsaktivister har mördats medan den colombianska regeringen i ett smutsigt propaganakrig förklarat protesterna som organiserade av FARC. Reaktionerna mot regeringens agerande i händelserna har varit starka. National Movement of Victims of State Crimes har i en öppet brev (kan läsas på spanska här) krävt att Uribe agerar mot det ökade våldet.

Att mänskliga rättigheter kränks och att politiska mord på fackföreningsaktivister fortsätter att sanktioneras av den colombiaska regeringen är väldokumenterade fakta. Amnesty International har i sin senaste kartläggningen av landet konstaterat att paramilitärt våld fortsätter att sätta landet i skräck, detta trots regeringens löften om demobilisering. Regeringen har dessutom aktivt begränsat handlingutrymmet för FN-organet UNHCHR som kartlägger människorättsituationen i Colombia. Samtidigt fortsätter ett omfattande finansiellt stöd att strömma in i landet. USA:s stöd till den colombianska regeringen uppgår till ca 728 miljoner dollar varav 80% utgör miltärt stöd.

Vår gäst från JUCO berörde det faktum att den colombianska Uribe-regeringen är alltmer isolerad och att den senaste konfrontationen med grannländerna Ecuador och Venezuela är ett bevis på just detta. Idag kom också rapporter om det amerikanska flygvapnets aktiva deltagande i Colombias militära operationer i Ecuadors territorium.

Från högern höjs ofta ett varningens finger om Venezuela. Chavez utmålas som en diktator med målet att destabilisera Latinamerika. Vi har hört argumenten förut men de senaste tidens utveckling i Latinamerika visar att högerns propaganda saknar sanningshalt. Faktum är att Colombia återstår som USA:s enda allierad i regionen. Colombias attacker mot Ecuador visar snarare på att det är USA och Colombia som är de destabiliserande aktörerna i regionen. Det yttersta målet är att slå tillbaka den demokratiska utvecklingen i Venezuela och Ecuador.

Kalle Holmqvist har skrivit en bra artikel om Latinamerika och den svenska högerns vurmande för Latinamerikas antidemokratiska krafter. Läs den här.