Hem / Pressmeddelanden / Pressade löner logisk följd av regeringens politik

Pressade löner logisk följd av regeringens politik

22 november, 2010

Arbetslösheten har tagit ett fast grepp om Sverige. Unga är särskilt drabbade och nu börjar konsekvenserna bli alltmer tydliga. Tidigare under hösten kom siffror som visade att årets löneökningar är de lägsta på flera decennier och idag presenterar tankesmedjan Fores en undersökning som visar att många arbetslösa är beredda till kraftiga lönesänkningar, om det skulle ge dem jobb.

– Den svenska arbetsmarknaden har förändrats snabbt och drastiskt. Otryggheten blir värre och värre, arbetslösheten är på en permanent hög nivå och om det fortsätter så här kommer vi få se ännu mer av osäkra villkor och sänkta löner är jag rädd, säger Ung Vänsters ordförande Ida Gabrielsson.

– Regeringen har nu under flera år vägrat att vidta åtgärder för att få ner arbetslösheten. Istället har de skapat en situation där försämrade villkor för arbetslösa ska föreställa en "arbetslinje". De har försämrat arbetslöshetsförsäkringen och låtit arbetslösheten skena iväg, just för att få fram de effekter Fores undersökning nu visar: att människor blir beredda att dumpa lönerna för att få jobb. Det är ovärdigt Sverige, avslutar Gabrielsson.

 

För mer information:

Miro Anter, pressekreterare, 073 630 71 64 eller [email protected]