Hem / Pressmeddelanden / Rädda allmännyttan – stoppa marknadshyrorna

Rädda allmännyttan – stoppa marknadshyrorna

13 april, 2008

På fredag lägger regeringens utredare fram sina förslag på hur hyressättningen på den svenska bostadsmarknaden ska förändras. En hel del av utredningen har redan läckt ut och vi kan konstatera att om ens delar av utredningen går igenom, så kommer det att innebära ett systemskifte på bostadsmarknaden – och slutet för det som vi idag kallar för allmännytta. Trots det försöker den ansvarige ministern Mats Odell dribbla bort oss genom att hävda att hyresgästerna inte har någon anledning att oroa sig.

Sverige har idag ett unikt system för hur man sätter hyror. Kärnan i vårt så kallade bruksvärdes-system är att hyressättningen utgår ifrån hyresnivåerna i de allmännyttiga, kommunala, bostads-bolagen. Privata fastighetsägare får inte lägga sig högre än fem procent över likvärdiga allmännyttiga lägenheter. De allmännyttiga bostadsbolagen får heller inte ta ut vilka vinster som helst, utan större delen av vinsterna ska gå tillbaka till hyresgästerna i form av fastighetsunderhåll och satsningar i våra bostadsområden.

Men när de privata fastighetsägarna nu fått in sina representanter i regeringskansliet verkar deras mångåriga lobbyarbete ge resultat – de är på god väg att få bort de lagar som hindrat dem att plocka ut övervinster på bekostnad av människors rätt till ett rimligt boende.

Regeringens utredare föreslår att de kommunala bostads-bolagen ska konkurrera på exakt samma villkor som de privata och inte längre ska få ta några som helst sociala eller miljömässiga hänsyn, utan istället alltid sträva efter högsta möjliga vinst. Taken för hyreshöjningar ska i princip tas bort. Hyrorna ska i framtiden sättas efter efterfrågan på bostäder i området. I ett område med lång bostadskö, kommer hyrorna att kunna höjas med fem procent per år, vilket på några få års sikt skulle innebära hyreshöjningar på över 40 %. Detta sägs vara ett sätt att korta köerna på bostadsmarknaden. Det är onekligen en effektiv metod – istället för att ta itu med bostadsbristen gör man det meningslöst för oss som inte har en fet lön att ens stå i kön.

Regeringens politik drabbar redan idag hyresgästerna och oss som behöver hyresrätter för att kunna flytta hemifrån eller byta bostad. Det råder idag bostadsbrist i var femte svensk kommun. Ändå har regeringen avskaffat räntebidraget och investeringsstödet som skulle stimulera byggandet av fler hyresrätter. Dessutom har man avskaffat stopplagen och gjort det fritt fram för kommuner att sälja ut hyresrätter till bostadsrättsföreningar och privatvärdar.

Till skillnad från regeringen vill Ung Vänster satsa på bostadsbyggande. För det går att bygga bort bostadsbristen – om den politiska viljan finns. Mot regeringens nedskärningar och utförsäljningar ställer vi kraftiga subventioner för byggande av hyresrätter, att kommuner med bostadsbrist för en offensiv upphandlingspolitik för att tvinga bostadsbolagen att bygga lägenheter med låga hyror och ett stopp av ombildningarna och utförs-äljningarna av våra hyresrätter.

Moderaterna försökte på sin senaste partistämma plocka politiska poänger på att säga sig vara motståndare till marknadshyror. Ändå innebär förslagen från utredningen att just ett sådant system införs. Menar moderaterna allvar med sin nya politik, så får vi hoppas att utredningen går direkt i papperskorgen.

Uttalandet antaget av Ung Vänsters Förbundsstyrelse
Stockholm 080413

För mer information kontakta:
Ida Gabrielsson, förbundsordförande
0738- 24 12 13, [email protected]