Hem / Pressmeddelanden / Rätt av brevbärare att vägra dela ut rasisternas propaganda

Rätt av brevbärare att vägra dela ut rasisternas propaganda

26 mars, 2006

Hundratusentals hushåll i förorter till Stockholm och Uppsala får i
dagarna rasistisk propaganda från det högerextrema partiet
Nationaldemokraterna – utdelade av statliga Posten Sverige AB. Ung Vänsters Clara Lindblom anser att det är oacceptabelt att Posten tvingar sina anställda att delta i Nationaldemokraternas propagandasatsning inför riksdagsvalet.

-Posten har ingen skyldighet att dela ut alla slags försändelser, reklamutdelning är en kommersiell marknad och ett företag har rätt att välja sina kunder, säger Clara Lindblom som är andre vice ordförande i Ung Vänster och själv jobbat som brevbärare. Att Posten inte ser problemet i att ha ett högerextremt parti som kund visar att det för ledningen är viktigare med reklamintäkter än att visa att man faktiskt har ryggrad.

Många brevbärare känner sig förbannade och kränkta över att tvingas dela propagandan, och många har också valt att sjukskriva sig.

-Jag förstår att många brevbärare inte orkar gå till jobbet i dagarna, och klassar Posten det som arbetsvägran så är man väldigt fel ute, fortsätter Clara Lindblom. Det här är ett uppenbart arbetsmiljöproblem, ingen ska behöva sprida rasistisk propaganda som en del av jobbet. Jag tycker att det är starkt av de brevbärare som vägrar dela ut rasisternas propaganda – de visar mer civilkurage än Postens ledning.

För mer information, kontakta Clara Lindblom:
073-3865767, [email protected]