Hem / Blogg / Regeringen dödar hyresrätten

Regeringen dödar hyresrätten

17 april, 2008

Systemskifte. Ett sammansatt ord som ställer till med mycket elände – i synnerhet när det cementerar en orättvis ordning som varit verklighet de senaste trettio åren. Hyresgästföreningen (HGF) tar dock strid mot orättvisorna. För två veckor sedan mobiliserades landsomfattande stödaktioner för hyresrätten och idag skriver hyresgästföreningen på DN Debatt:”Din hyra fördubblas i ny regeringsutredning”

Barbro Engman, Hyresgästföreningens ordförande, varnar för “de mest genomgripande förändringarna i villkoren för landets nära tre miljoner hyresgäster på femtio år.” Regeringens utredning föreslår nämligen införandet av marknadshyror. Boendet ska inte längre vara en rättighet som garanteras och förvaltas gemensamt utan ska bli en vara, som t.ex. bananer eller lyxbåtar. Bananer har de flesta råd att köpa. Jag försöker i alla fall äta minst en i veckan. Lyxbåtar är dock få förunnat. Inte många har en miljon på banken som kan läggas på en båt som man har spanat in på båtmässan i Göteborg. Majoriteten av oss har heller inte råd med marknadshyror.

Utredningen, som Engman skickligt dissekerar, är ideologisk. Marknadsfundamentalism ska bli lag. Det ska också vara omöjligt att som kommunalt ägd bolag kunna slå vakt om kommuninvånarnas rätt till billigt och bra boende. Utredningen föreslår, i enlighet med EU-krav, att allmännyttan alltid ska sträva efter marknadshyror och vinst. Det kommunala ägandet ska inte kunna användas för bostadsförsörjning, stadsutveckling eller för att motverka segregation – om inte vinten höjs. Allmännyttan är också skyldiga att ombilda hyresrätter till bostadsrätter för öka vinsterna. Absurt värre.

HGF har gjort räknat lite på effekten av markandshyror. Inte så förvånanden visar det sig att väldigt få skulle ha råd att bo kvar i sina hyresrätter om marknadshyror skulle införas.

På samtliga orter utom en (Borlänge) ökar hyrorna, men mest i Stockholm – i Gamla stan med hela 8.472 kr i månaden (151 procent) för en tvåa på 60 kvm. I Göteborg blir höjningen i Örgryte 3.232 kr (69 procent) och i Domkyrkoförsamlingen 3.134 kr (57 procent). I Malmös S:t Petri ökar hyran med 3.681 kr (70 procent) och i Limhamn med 3051 kr (70 procent). I mellanstora städer rör det sig om 20 till 50 procent – i Domkyrkoförsamlingen i Västerås är ökningen 1.817 kr (39 procent) och i S:t Johannes i Kalmar ökar hyran med 1.210 kr eller 28 procent.

Förutom ovanstående är det pinsamt tydligt att utredningen springer Fastighetsägarna Sveriges intressen. Utredaren har t.o.m lutat sig på underlag som tagits fram på uppdrag av intresseorganisationen. Och som bekant har Fastighetsägarna Sverige anmält allmännyttan till EG-domstolen. Barbor Engman påpekar mycket riktigt att alliansen under valrörelsen lovade att markandshyror inte skulle införas. Nu, i halvtid, låter samma allians, nu i regeringsställning, korrupta utredare göra grovjobbet.

Marknadshyror innebär inte bara skyhöga hyror som vanligt folk inte har råd med. Det innebär i slutändan hyresrättens död. Resonemanget är som följer: Den som råkar ut för en hyreshöjnig på 50, 70, 80 eller 150 procent har två val beroende av tjocklek på plånboken. Är plånboken fet, köper man sin lägenhet. Är man några stycken så kan man bilda en bostadsrättsförening. Klart! Det finns ju också dem, och dem är väldigt många, som inte har feta plånböcker. För dem är det bara att börja fylla bananlådorna. Och så håller det på, fram till den dag en hyresgäst är beredd att köpa sin lägenhet. I vilket fall som helst är hyresrätten bara ett minne blott!

Meanwhile in Stockholm…
Alliansfritt Sverige skriver om Stockholms Stad som rear ut studentskrapan. Och de nya ägarna har tydligen på planer på att slänga ut de fattiga studenterna för att fylla på med folk med feta plånböcker. I love capitalism!