Hem / Blogg / Regeringen driver igenom Lissabonfördraget

Regeringen driver igenom Lissabonfördraget

3 juli, 2008

Idag skickade statsrådsberedningen ut en kort notis. Även om notisen är kort och till synes harmlös är dess konsekvenser desto allvarligare. Regeringen kommer fortsätta ratifikationen av Lissabonfördraget! EU-byråkraterna har bestämt sig, den svenska regeringen likaså. Det tydliga resultatet av den irländska folkomröstningen ska inte påverka ratifikationsprocessen. EU-bygget visar återigen på sitt enorma demokratiska underskott. Det överstatliga projektet saknar legimitet men fortsätter att skära in i medlemsländerna. Makten ska flyttas till Bryssel, oberoende av den uppenbara skepsism som finns ute i medlemsländerna.

Malmström säger att “…Lissabonfördraget är det bästa för EU och att det innebär ökad insyn, demokrati och effektivitet”. Enligt många är Lissabonfördraget en grundlag som för medlemsländerna mot en statsbygge, med en gemensam president och utrikesminister. Enligt många är det ett fördrag som för medlemsländerna in i en militariserad union. Enligt många är det en union med en fördragsfäst högerpolitik.

Frågan är om inte Malmströms “ökad insyn och demokrati” är lika med en folkomröstning om Lissabonfördraget? Ja, vad säger du Malmström?