Hem / Blogg / Regeringen flirtar med rasister

Regeringen flirtar med rasister

8 februari, 2008

Försörjningskrav ska gälla de flyktingar som tänkt tanken att återförenas med sina familjemedlemmar. Nej, det är inte Danmark eller Frankrike som jag skriver om utan det handlar om den svenska högerregeringens senaste förslag. Förutom i Rosenbad, hölls underdagen också en presskonferens i Landskrona. Ingenting annat hade kunnat förklara regeringens senaste utspel på ett bättre sätt. Att förslaget syftar till att etablera svenska regeringen flyktingpolitik som restriktiv och därmed flirta med Sverigedemokraterna och deras väljare är tydligt. Varför skulle Billström annars ta flyget till Landskrona där Sverigedemokraterna har 22 % i kommunfullmäktige?

Förslaget får enorma konsekvenser för väldigt många människor som på grund av krig och förföljelser inte bara tvingats fly från sina hemländer utan också kommit bort från familjemedlemmar. Förslaget är inhumant och regeringens motivering är cynisk. Att påstå att den svenska flyktingpolitiken trots försörjningskravet är mer liberal än lagstifningen i länder som Danmark och Frankrike är ett tecken på att regeringen vill normalisera europeisk flyktinglagstifning i ett svenskt kontext. Det fruktansvärda förhållandena i EU-landet Grekland är ju välkända (läs här, här och här).

Södetäljes kommunalråd, Anders Lago, säger det bra när han menar att regeringen skuldbelägger asylsökanden och flyktingar istället för att åtgärda problem. Och Rädda Barnens jurist påpekar det centrala problemet med regeringens politik,

“Regeringen borde hellre än att ställa upp nya hinder snarare anstränga sig mer för att se till att familjer som tvingats fly sina hemländer kan hållas samman också under flykten. Alla de hinder som stater som Sverige infört för att stoppa flyktingströmmar gör att familjemedlemmar hamnar i flera olika länder i sin strävan att finna ett effektivt skydd mot förföljelse och krig.”

Kalle Larsson (v) för resonemanget vidare,

“Det är är inte bara en kränkning av flyktingarnas mänskliga rättigheter utan även riktigt dålig integrationspolitik. Jag tror inte att det blir lättare för flyktingar att få ett jobb och en rimlig bostad när de inte får ha sin man, make eller barn hos sig.”

Regeringens utspel syftar inte bara till att stoppa flyktingar från att söka skydd i Sverige men syftar också till att sätta press på de flyktingar som har lyckats ta sig in i fortet Europa. I desperation efter att återförenas med anhöriga och familjemedlemmar, tvingas de ut på en rå arbetsmarknad där låga löner och osäkra anställningar råder. I slutändan, kräver man av flyktingar att rea ut sig själva för att vinna en grundläggande rättighet, nämligen att leva tillsammans med sina familjer. Det är inhumant och det sker i Sverige idag.

Andra länkar: Aftonbladet, SvD1 och SvD2