Hem / Blogg / Regeringen måste prioritera mänskliga rättigheter

Regeringen måste prioritera mänskliga rättigheter

17 mars, 2010

Idag skriver jag på SVT Debatt om läget i Iran.

I veckan firas nyåret Nowrooz och den gröna oppositionen har deklarerat att protesterna mot regimen ska fortsätta. Samtidigt är det ovanligt tyst från omvärlden angående den iranska regimens kränkningar av mänskliga rättigheter. Desto mer har västvärlden fokuserat på regimens påstådda planer på att framställa kärnvapen. Om detta och lite till skriver jag alltså på SVT Debatt,

Med uppenbar risk för fler dödsdomar mot regimkritiker har omvärlden ett ansvar att fördöma den iranska regimen. Under 2008 avrättades minst 346 personer. Under protesterna har minst tre personer avrättats samtidigt som det finns bevis för att regimen använt tortyr mot fängslade demonstranter. Omvärldens reaktioner har varit svala.

Större intresse har riktats mot Irans nukleära ambitioner än omfattningen i den iranska regimens kränkningar av sina kritiker. I Alliansens utrikesdeklaration berörs Iran i sex meningar varav fem handlar om det påstådda kärnvapenhotet.

Regeringens kompakta tystnad rörande bristen på mänskliga rättigheter i Iran visar återigen att demokrati och mänskliga rättigheter är lågprioriterade frågor i regerings utrikespolitik.

Läs hela artikeln här!

Tehran Bureau har lagt upp ett antal Youtube-klipp från protesterna. Och Guardian har en live-blogg som man kan följa här.

I medierna: SVT