Hem / Blogg / RFSL:s ordförande Sören Juvas misshandlad i Moldavien

RFSL:s ordförande Sören Juvas misshandlad i Moldavien

12 maj, 2009

Jag har fått den fruktansvärda och tragiska nyheten att Sören Juvas, RFSL:s ordförande, har blivit misshandlad i Moldavien, troligen av civilklädda poliser.

På RFSL:s hemsida kan läser jag följande om händelseförloppet,

Sören Juvas hade under helgen deltagit i Moldova Pride, en festival för homosexuella, bisexuella och transpersoner, som organiseras av den lokala hbt-organisationen GenderDoc-M. Bland annat hade han träffat aktivister som arbetar för mänskliga rättigheter och hbt-personers rättigheter i regionen samt deltagit vid en kransnedläggning vid ett monument tillägnat offer för förtryck.

Under förra årets Moldova Pride blev en buss med deltagare, däribland Sören Juvas, attackerad av homofoba grupper medan polisen tittade på utan att ingripa. Årets firande utsattes redan i förväg för så stora hot att man valde att ställa in den planerade prideparaden av säkerhetsskäl.

— Syftet med misshandeln var troligen att avskräcka Moldaviens hbt-aktivister från att fortsätta sitt arbete med att förbättra situationen för landets hbt-personer, säger Ulrika Westerlund, vice förbundsordförande för RFSL.

— Hot och våld av den typ som drabbade Sören Juvas är vardag för hbt-aktivister i många länder. Att detta inträffade visar på hur viktigt det är att vi fortsätter arbeta både i Sverige och internationellt, inte minst för att visa att vi inte accepterar den behandling som många hbt-personer i världen får utstå, fortsätter Ulrika Westerlund.

Nu måste den svenska regeringen och Carl Bildt omedelbart agera för att få till stånd en oberoende undersökning om misshandeln på Söran Juvas och HBT-personers situation i Moldavien.

I medierna: AB, NSD, GP, Expressen