Hem / Pressmeddelanden / Rice ut ur Sverige – USA ut ur Irak!

Rice ut ur Sverige – USA ut ur Irak!

25 maj, 2008

Den 29 maj anordnas en konferens för Iraks framtid i Stockholm. Den svenska regeringen är värdar och på gästlistan står bland andra USA:s utrikesminister Condoleezza Rice. Sverige har länge varit ett land att räkna med för USA och dess allierade. Nu ställer man upp och bjuder in till konferens. Syftet sägs vara att diskutera och underlätta fred och återuppbyggnad i Irak.

Sedan USA:s folkrättsvidriga krig startade i Irak, med Rice som en av de drivande, har hundratusentals civila och över 4000 amerikanska soldater stupat under kriget som övergått i en bestående ockupation. Irak har – trots att det enligt internationell lag är omöjligt att hålla demokratiska val under pågående ockupation – "valt" en USA-vänlig marionettregering som nu står som initiativtagare till konferensen. Irak är idag ett land i spillror med USA:s militära trupper ständigt närvarande och med dagliga sammandrabbningar.

Inför invasionen av Irak 2003 valde USA att medvetet kringgå FN:s konventioner om en fredlig lösning. Nu fem år senare, när USA har kört fast i Irak, kryper man till korset. FN får stå värd för en konferens vars egentliga syfte är att ytterligare legitimera USA:s politik och få med fler länder i den brutala ockupationen. Ockupationen ska framställas som en insats för freden i Irak. Men den djupgående förödelse som man har lämnat, och fortfarande lämnar efter sig går inte att sopa under mattan med en konferens.

Det är skamligt att den svenska regeringen i praktiken ställt sig bakom USA:s imperialistiska krig. Har man nu bjudit in Rice är det kanske läge att ta ett allvarligt snack. Ska Iraks framtid diskuteras måste först och främst en sak klargöras. En varaktig fred och ett byggande av en fungerande demokrati förutsätter att USA:s trupper lämnar landet.

Nej, gör konferensen till vad den bör vara – konferens för ett upphörande av USA:s ockupation och för Irakisk suveränitet. Rice ut ur Sverige, USA ut ur Irak!

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 080525

För mer information kontakta:
Ida Gabrielsson, förbundsordförande
[email protected], 0738-241213