Hem / Pressmeddelanden / (S) cementerar kvinnors underordning!

(S) cementerar kvinnors underordning!

1 november, 2005

”Förlegat och oansvarigt men samtidigt väntat!”. Så kommenterar Ida Gabrielsson, förbundsordförande för Ung Vänster, S-kongressens beslut att avslå förslaget om en till viss del individualiserad föräldraförsäkring.

– Föräldraförsäkringen skall tillämpas individuell, personligt. Det finns ingen annan försäkring som man kan ge bort när man själv inte tänker utnyttja den.

Hon anser att det är orimligt att män skall vara undantagen från sitt ansvar. Genom en individualiserad föräldraförsäkring skulle kvinnors position på arbetsmarknaden stärkas, inkomstskillnaderna minska och de stora förlusterna för kvinnors framtida pensioner reduceras.

– Det är bra att man föreslår en höjning av inkomsttaket på föräldraförsäkringen. Samtidigt är det pinsamt att man argumenterar utifrån att detta skulle vara ett avgörande incitament till att män skulle börja ta ut sin föräldraledighet. I de förhållanden där kvinnor tjänar mer än män är det fortfarande så att det är kvinnan som är hemma med barnen.

– I valrörelsen kommer vi driva det självklara kravet om en individualiserad föräldraförsäkring. Ung Vänster kräver ett delat ansvar, som flyttar makt från män till kvinnor, avslutar hon.

För mer information, kontakta Ida Gabrielsson:
0738 24 12 13, [email protected]