Hem / Artiklar / Saneringen av moderaterna inledd!

Saneringen av moderaterna inledd!

9 september, 2002

Ung Vänster Malmös antirasistiska patrull inledde i lördags ett omfattande saneringsarbete i Malmö med anledning av moderaternas legitimering av extremhögern och främlingsfientliga krafters omfattande inflytande i partiet.

Ett 20-tal medlemmar iklädda vita saneringsoveraller och munskydd sanerade området kring moderaternas valbod på Gustav Adolfs Torg och spred information till förbipasserande. över 1.000 flygblad delades ut på en timme och aktionen mötte stort stöd bland Malmöborna även om en och annan moderat surade.

– Moderaterna borde sättas i karantän tills man städat upp i den bruna sörjan som omger partiet, säger en av sanerarna under aktionen, det är en katastrof att de kan tänka sig att samarbeta med Skånepartiet för att ta makten i Malmö. Ett rasistiskt och högerextremt parti.

Men att moderaterna väljer att samarbeta med ett parti som Skånepartiet kanske inte är så förvånande, med tanke på att Sten Andersson, numera toppkandidat för Sverigedemokraterna, var den av moderaternas kandidater som fick flest kryss i riksdagsvalet 1998. Kanske vill moderaterna, i ett desperat försök, ta igen de röster de förlorat när Andersson lämnade partiet?

– Men det är inte bara Andersson som har grumliga åsikter de senaste dagarna har det hoppat grodor ur flera av moderaternas toppolitiker. Ett exempel är oppositionsrådet i Kristianstad Christer Ewe som inför dold kamera försa sig och menade att ”Man måste säga att muslimerna… de är duktiga på att föda många barn och utnyttja vårt system”, säger Rafael Puelma från Ung Vänster Fosie.

Som om inte det skulle vara nog kan vi på Skånska dagbladets insändarsida den 6 september läsa en insändare skriven av moderata Kristina Jongmans, kandidat till fullmäktige i Höör som hävdar att ”den verkliga kostnaden i dag för Sveriges flykting-, asyl- och invandringspolitik är ca 275-300 miljarder per år. är verkligen Sveriges skattebetalare beredda att betala detta belopp?” en siffra hämtad från rasistiska lobbygruppen Blå-Gula frågor som står Sverigedemokraterna nära och en kommentar som i sitt sammanhang blir alldeles för grovt!

– Det börjar bli för mycket för att det enbart ska kunna betraktas som grodor. Vilka främlingsfientliga krafter ryms egentligen inom moderaterna? undrar Anders Andersson.

Peter påpekar vidare att:
– För moderaterna är tydligen den rena makten efter valet viktigare än att hålla rent högerut. Om det krävs att man ger Skånepartiet ett ökat inflytande för att kunna genomföra sin borgerliga politik, så gör man det.
Om det krävs att man häver ur sig främlingsfientliga åsikter, så gör man det. När det gäller att få makten är visst inga medel otänkbara även om det sker till priset av en stärkt extremhöger och ökad främlingsfientlighet!

– Den fascistiska och rasistiska sjukan sprider sig. Moderaterna klarar inte av att hålla rent i sitt eget parti. Vi får aldrig ge extremhögern en plattform. Det innebär idag att vi måste bekämpa moderaterna, avslutar Rafael.

I den borgerliga tidningen Kvällsposten kunde man 7 september läsa rubriken “Polisen fick städa bort Ung Vänster” och påståendet att “14 resliga polismän såg i går till att åsiktsfriheten också gällde Gustav Adolfs Torg i Malmö”.

– Befängt! är kommentarer från Daniel Sestrajcic, aktiv i Ung Vänster Malmö. Eftersom det aldrig var tal om att ta till handgripligheter förhindrade polisen inte heller några. Tvärtom var det så att de fyra närvarande poliserna drog på smilbanden och tackade oss efteråt för en väl genomförd och lugn aktion.