Hem / Artiklar / Sänk priserna! – Låt storföretagen betala för sin egen kris

Sänk priserna! – Låt storföretagen betala för sin egen kris

10 mars, 2023

Att vi befinner oss i en kris har nog alla märkt av. Det är den högsta inflationen de flesta av oss unga varit med om. Hyrorna och matpriserna blir högre och högre medan reallönerna sjunker. Även om alla märker av krisen, så drabbas inte alla. Mitt i allt fortsätter storföretagens vinster rulla in. Medan vi försöker mätta oss på de smulor vi får fortsätter överklassen att skåla i champagne. Det är inte vi som försatt oss här, men det är arbetarklassen som tvingas betala priset för kapitalismens kris. Ung Vänster säger istället Sänk priserna! Låt storföretagen betala för sin egen kris.

Sänk matpriserna
Matpriserna blir allt högre och många av oss vänder på varje krona för att se till att ha mat på bordet. Ingen ska behöva gå med en klump i magen över att kanske behöva gå hungrig i slutet av månaden. Priserna i Sverige fortsätter stiga, 2022 ökade matpriserna fem gånger så mycket som lönerna. Men i en annan del av landet är det inte lika tufft. Livsmedelsjättarna fortsätter slå rekordvinster, och miljarderna rullar in för dem. I våra grannländer, med liknande inflation, har priserna inte ökat i samma takt. I krisens storm har de svenska storföretagen som äger mataffärerna tagit chansen att höja priserna. Att kunna sätta mat på bordet ska vara en självklarhet, och storföretagen ska inte få dra vinning på krisen de själva orsakat. Ung Vänster kräver att vi tar bort momsen på mat och höjer skatten för de rika!

Alla ska kunna transportera sig
Att ta sig runt i sitt område är en grundförutsättning för att delta i och kunna vara en del av samhället. Idag är det inte bara skitdyrt med kollektivtrafik, det är också alldeles för få avgångar. Alla borde kunna ta för givet att kunna hoppa på bussen och inte behöva tänka på busskortets höga pris. Kollektivtrafiken är ännu sämre på landsbygden och resekostnaderna blir extremt höga om man inte har tillgång till kollektivtrafik. Oavsett var i landet man bor måste man veta att man kan ta sig omkring. Ung Vänster kräver att vi inför gratis och utbyggd kollektivtrafik samt ersättning för höjda resekostnader för de som bor i områden utan fungerande kollektivtrafik!

Frys hyran
Fastighetsägarna höjer hyrorna med så mycket som 10%. Dessa hyreshöjningar slår hårt mot oss. Fastighetsägarna säger att de måste höja hyrorna för att räntorna har stigit. Men under de senaste 20 åren har räntorna varit låga, och hyrorna har höjts ändå. Idag är det extremt lönsamt att äga hyresfastigheter, de största privata hyresvärdarna gör 40% vinst per hyreskrona. Fastighetsägarna vill göra rekordvinst varje år oavsett hur ekonomin går, och hyresgästerna ska stå för notan. Det är inte rimligt. Vi tycker att fastighetsägarna ska betala för sina ökade omkostnader med minskad vinstmarginal – det har de råd med. Ung Vänster kräver att hyrorna fryses!

Inför sverigepriser på el
Elpriserna är på nivåer som aldrig förr. Samtidigt slår el-marknaden andra rekord än bara kostnader – svenska elbolag har aldrig exporterat så mycket el som nu. Sverige producerar mycket mer el än vi faktiskt använder, de höga priserna beror inte på elbrist, utan på att vi tvingas betala samma pris som den dyrast producerade elen i Europa. Så medan vi uppmanas spara el och har räkningar som äter upp stora delar av inkomsten, kan elbolagen i Sverige glädja sig åt de skenande priserna i Europa. Den dyra elen som exporteras i Europa ska inte driva upp våra priser, vi borde betala ett rimligt pris för den el vi producerar. Därför måste Sveriges elmarknad separeras från marknaden för elen som exporteras. Ung Vänster kräver att vi inför Sverigepriser på el!

Ta över kontrollen
Samhället ska inte styras av storföretagens vinstjakt, den borde anpassas efter våra behov. Företagen kommer alltid prioritera sina egna vinster före vanliga människor. Så länge storföretagen kontrollerar våra nödvändiga samhällsfunktioner kommer vi inte kunna undvika kriser. Ung Vänster vill att livsmedelsjättarna, järnvägen, bankerna och andra viktiga institutioner ska förstatligas för att sätta vår rätt till ett värdigt liv före
storföretagens intressen!