Hem / Blogg / Sjukskriv Reinfeldt, han verkar lida av svårt människoförakt

Sjukskriv Reinfeldt, han verkar lida av svårt människoförakt

13 september, 2007

Regeringen tar nu nästa steg i finansieringen av skattesänkningar åt de välbeställda. Den här gången har turen kommit till de sjuka. Genom morötter och piskor, framförallt det senare, ska de som är sjuka eller förtidspensionerade ut i arbete igen.

Utgångspunkten är den vanliga, cyniska – att folk är lata och gärna går hemma och dräller på sjukersättning i onödan. Därför måste regelverken stramas upp.

Jag tycker att sjukskrivningsproblemet är djupt allvarligt. Det är allvarligt att tempot och arbetsbelastningen på många arbetsplatser är så hårt, att folk sliter ut sina kroppar på jobbet. Det är för jävligt att det ofta är svårt att få bli sjukskriven såpass länge att man hinner läka, det är grymt att rehabiliteringsinsatserna är otillräckliga, och att folk tvingas gå till jobbet fast de är sjuka för att man inte har råd med karensdag och minskad inkomst.

Problemet är helt enkelt inte att folk är sjukskrivna i onödan, utan att de tvingas bita ihop och jobba tills kroppen går sönder. Jag vet vad jag pratar om, mina föräldrar är två sådana människor. Som proppat kroppen full med värktabletter för att orka gå till jobbet med diskbråck och reumatism. Som haft för ont för att kunna ligga ner i sängen en hel natt, men ändå tagit sig upp varje morgon, bitit ihop och åkt till jobbet. De behöver vare sig morötter eller piskor, det är inte i arbetsmotivationen det brister. Problemet är inte att de går hemma på sjukersättning på pin kiv, utan att de förstört sin hälsa för att de inte haft råd att vara sjukskrivna tillräckligt länge. Regeringens nya nedskärningar kommer kanske tvinga dem till arbete. Men de kommer inte göra dem friska.

____________________________________________

Uppdatering: läs också Kalle Larsson (v) om ämnet.
Uppdatering 2: … och Ali Esbati, om de arbetsrättsliga konsekvenserna av försämringarna