Hem / Pressmeddelanden / Ska vi ta jobb som jobbcoach?

Ska vi ta jobb som jobbcoach?

22 augusti, 2010

Den 18 augusti presenterade Moderaterna sitt "nya jobbpaket", som ska stimulera svensk arbetsmarknad och skapa jobb. I själva verket finns inget nytt i paketet, utan det innehåller mer av samma medicin som tidigare – 3 miljarder kronor ska ge fler jobbcoacher. Åtgärden har gång på gång kritiserats av forskare och experter för att vara ineffektiv och dyr. De stora vinnarna har istället varit mer eller mindre seriösa privata företag som kammat hem storkovan på att bjuda ut sina tjänster medan ytterst få ungdomar sett röken av nått jobb. Det är inte utan att man undrar ifall jobbcoacher har som enda syfte att skapa jobb åt sig själva.

När man lyssnar på Alliansen låter det som om unga arbetslösa lider av attitydsproblem, datorspelsberoende eller saknar förmåga att sätta ihop ett CV. Men ungas problem på arbetsmarknaden idag är varken att vi är lata eller inte vet hur man söker jobb. Vårt problem är att inga jobb finns att söka, och i den mån vi får tag på en anställning är den på otrygga vilkor och till en lön som inte går att leva på. Vi behöver inga fler åtgärder eller paket – vi behöver en konkret politik som syftar till att skapa sysselsättning.

Och det går om man vill. Den borgerliga regeringen har under den gångna mandatperioden sänkt skatten med hundra miljarder kronor, pengar som kan användas för att skapa arbete och sysselsättning. För lösningen på arbetslösheten ligger i en politik för full sysselsättning. Det innebär bland annat investeringar, i bostadsbyggande, i järnvägar och i fler anställda inom välfärdsyrken såsom inom vården och i skolan.

Moderaterna har ingen ambition att lösa ungdomsarbetslösheten. Åtgärderna som levereras är verkningslösa. Det stora problemet idag är att det inte finns några jobb att söka med eller utan coacher. Unga kastas idag rakt ut i arbetslöshet efter gymnasiet. Det är en väldigt dålig start på yrkeslivet. För många tar det flera år att etablera sig på arbetsmarknaden efter det.

Ung Vänster kräver rätt till fasta jobb efter gymnasiet, för vi förtjänar bättre än Moderaternas jobbpolitik.

 

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 2010-08-22

För mer  information kontakta pressekreterare Hanna Cederin på 0762 478 321 eller [email protected].