Hem / Pressmeddelanden / Skolan förvägrar tjejer rätten att försvara sig

Skolan förvägrar tjejer rätten att försvara sig

22 augusti, 2004

Under denna sommar, har det precis som så många andra somrar, skett allt fler våldtäkter ute på gatan, i parker och på festivaler. Våld, hot om våld och sexuella trakasserier är idag vardag för många unga tjejer. Trots detta förvägrar skolan tjejer att lära sig försvara sig och sina kroppar mot övergrepp och trakasseier.

Ung Vänster har länge jobbat för att feministiskt självförsvar ska bli en del i den ordinarie undervisningen. Att tjejer tillsammans får lära sig att försvara sina kroppar mot de hot och trakasserier som enbart drabbar just tjejer borde vara självklart.

Skolan måste börja ta sitt ansvar för att hälften av sitt elevunderlag. Tjejer ska slippa trakasserier i skolan, och kunna känna sig trygga på sin fritid. Feministiskt självförsvar är en av många åtgärder som behövs för att detta i dag ska bli en verklighet.

Att Gustav Vasa åkte skidor genom Dalarna får man lära sig redan i lågstadiet. Det är en kunskap man möjligen kan ha nytta av om man är med i Jeopardy, men när ska vi få lära oss i skolan att våra kroppar är värda att försvara?

Ung Vänsters förbundsstyrelse, 040822