Hem / Artiklar / Skulden hör inte hemma i Rosengård

Skulden hör inte hemma i Rosengård

18 december, 2008

 Allt började med en källarlokal i Rosengård. Ett bönerum och en samlingsplats för föreningar, däribland Islamiska kulturföreningen. Nu ska böneslokalen väck.

– Aktiviteten i lokalen passar inte in, sade Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu. Så fastighetsbolaget vägrade förnya kontraktet. Efter protester slog polisen till. Enligt Basem Mahmoud, talesperson för hyresgästerna bröt polisen en tidigare överenskommelse när böneslokalen stormades med hundar och skarpladdade vapen. Det blev upprinnelsen till bråken i Rosengård.

 När Fredrik Reinfeldt höll sitt jultal häromdagen var det tydligt att han inte ville prata om den ekonomiska krisen. Han nämnde inte arbetslösheten som drabbar kommun efter kommun, inget om alla varslen som drabbar industrin och inget om regeringens nedskärningarna som slår mot skolor och sjukhus. Reinfeldt ägnade en överväldigande del av talet åt att inte prata om det verkliga problemet, nämligen regeringens egen politik. Istället hittade Reinfeldt sin syndabock i "den ökade brottsligheten". Brottslingar, i synnerhet unga, ska straffas hårdare. Reinfeldts skrämseltaktik var välplanerad. Det sammanföll med händelserna i Rosengård. Integrationsministerns Nyamko Sabuni var snabbt ute och lade ansvaret på föräldrarna och passade samtidigt på att skjuta till några miljoner till Säpo som ska kartlägga "rektryteringsmiljöerna".

 Regeringen vill att vi ska glömma finanskrisen och istället prata om brottskrisen. Det bästa, verkar de mena, vore om vi alla inser att de två faktiskt hänger ihop. Att det är de som bränner däck och soptunnor som har skapat finanskrisen, inte det kaptalistiska systemet. Fler än 100 000 personer kommer att bli av med sina jobb de närmaste åren. Efter regeringens försämringar i a-kassan kommer majoriteten att bli tvungna att gå på socialbidrag. Allt fler känner otrygghet inför finanskrisen. I denna verklighet behöver Reinfeldt syndabockar för sin misslyckade politik som har skapat fler socialbidragstagare än hushållsnära tjänster. Folk ska inte skylla på regeringen, utan allt är invandrarnas fel.

 Det är uppenbart att det som händer i Rosengård inte beror på några enstaka bråkstakar. Den egentliga orsaken är arbetslösheten på 80% och att var tredje ungdom saknar ett jobb att gå till. Den egentliga orsaken är att en person som bor i Rosengårdskvarteret Herrgården tjänar en tredjedel av vad en person i Malmö västra innestad tjänar.

 Det som Rosengård behöver är inte fler besök från poliser, Reinfeldt och Sabuni utan en politik som sätter de boendes behov förre populistiska utspel från regeringen. Rosengård behöver upprustning av de allmännyttiga bostäderna, fler lärare i skolorna och trygga jobb med rimliga löner för de unga.

 

Thaher Pelaseyed, andre vice ordförande för Ung Vänster
073-3794347