Hem / Blogg / Slutdebatten slut

Slutdebatten slut

4 juni, 2009

Kanske borde jag ägna min energi åt något mer konstruktivt än att irritera mig på en centerpartistisk europaparlamentariker, men jag blir mer och mer frustrerad över Lena Ek. Ungdomsutbyte mot den växande rasismen i Europa? Praktikplatser i andra EU-länder som lösning på massarbetslösheten bland unga? Och så det här och det här på det. Det är inte kul. Hon sitter faktiskt i Bryssel och fattar beslut som påverkar mitt och andras liv. Men okej, nu ska jag släppa det.

Det som jag inte hann skriva om under debattens gång, var frågan om kollektivavtalen och lönedumpning. Men jag har tidigare skrivit lite om det här, och Thaher skrev om det när Lavaldomen kom för ett och ett halvt år sen. Debatten om Lavalmålet och kollektivavtalens ställning hettade till härom veckan, när Marita Ulvskog sa att företaget “Hyrlett” ägnar sig åt människohandel, när man hyr ut letter till vad företaget själv marknadsför som “oslagbara priser”. Idag bemötte Gunnar Hökmark henne genom att försöka måla ut henne som rasist. “Skyll inte Sveriges problem på att det kommer utlänningar till Sverige”, var hans svar. Det är förstås det bekvämaste sättet att argumentera, för dem som vill ha den här lönekonkurrensen på arbetsmarknaden, de som tycker att det är en schysst ordning att en grupp används som murbräcka mot kollektivavtalen och de löner och villkor som löntagare genom decennier av facklig kamp lyckats uppnå. I sak törs han inte argumentera, Hökmark. Han vågar inte säga rakt ut att det här är precis vad han och övriga på högersidan vill se: att löntagare ställs mot varandra och i kamp om jobben bjuder ut sitt arbete till lägsta pris.

Första gången jag hörde talas om Hyrlett.nu och kollade in på hemsidan, trodde jag att det var ett fall av ambitiös satir. Tråkigt nog är det inte så. Jag gick in igen idag och såg reklamtexter som “Kolla våra oslagbara priser!”, “Snickare/byggarbetare för bara 99 kr/(efter ROT-avdraget)”, “Vi erbjuder flitig, erfaren och trevlig personal till de lägsta priser på marknaden” och “Hyrlett.nu erbjuder billig arbetskraft i Sverige” svischa förbi.

Problemet är – nu säger jag det en gång för alla – inte att lettiska byggjobbare jobbar i Sverige. Inte heller att finländare, polacker, eller människor från vilket land som helst gör det. Det är inget problem. Men att EU har bestämt att det är förbjudet för fackförbund att se till att alla som jobbar i Sverige ska ha kollektivavtalsenliga löner – det är ett problem. Det är dessutom något som på riktigt riskerar att underblåsa rasistiska strömningar. Så lägg av med rasismanklagelserna och stå istället för vad ni tycker. Ni vill ju ha de här reglerna. Stå för det. Var ärliga i debatten.

Slutdebatten är slut, och så är snart också valrörelsen. Jag ser att man kan spela på hur stort man tror att valdeltagandet ska bli. Jag skulle inte sätta mina pengar på en särskilt hög procentsats. Jag tror att valdeltagandet även den här gången blir lågt, men jag hoppas innerligt att jag har fel. Ni som är EU-kritiska (och tillhör den grupp som är minst benägna att nyttja rösträtten) får väldigt gärna bevisa att jag har fel, genom att gå och rösta på söndag.