Hem / Blogg / Står Ask för inbjudan?

Står Ask för inbjudan?

25 november, 2007

Häromdagen skrev jag om gripandet av den iranska journalisten Maryam Hosseinkhah. Hon sitter idag fängslad i Evin-fängelset. Hon är inte ensam – tusentals andra politiska frångar hålls instängda in det ökända fängelset.

Evin-fängelset grundades av Shahens hemliga polis SAVAK som under diktaturen fängslade, torterade och avrättade politiska motståndare i fängelset. Strax efter revolutionen togs fängelsets förvaltning över av den nya regimen men verksamhetens karaktär ändrade knappast karaktär, med undantag för färre besökande CIA- och Mossad-agenter.

I dagarna har en delegation bestående av representanter från den iranska polis- och åklagarmyndigheten varit på besök i Sverige. Nyheten har inte uppmärksammats, varken av media eller den svenska regeringen. Inga reaktioner från justitieministern eller utrikesministern. Det är anmärkningsvärt. Vänsterpartiet har dock reagerat och Alice Åström har ställt frågor till Beatrice Ask. Läs pressmeddelandet här.

Nyligen skrev SvD om läget i Iran. Slutsatsen var att repressionen mot politiska motståndare ökat och blivit brutalare. Amnesty talar om ca 250 avrättningar enbart under 2007. Avrättningarna är förmodligen fler än vad Amnesty och andra människorättsorganisationer lyckas kasta ljus på. Att Sverige bjuder in de institutioner som förvaltar repressionen och kränkningar av mänskliga rättigheter är oförsvarbart. Detsamma gäller regeringens passivitet.