Hem / Blogg / Stoppa attackerna mot Gaza

Stoppa attackerna mot Gaza

15 november, 2012

Flygräderna mot Gaza har nu pågått i en vecka. Rapporter i internationell press nämner ett 50-tal döda civila och ännu fler skadade. Däribland flera barn och ett begravningsfölje. Och Israels försvarsminister Ehud Barack säger att man planerar för en intensifiering av attackerna.

Inte sedan ”Operation gjutet bly”, då israelisk militär attackerade Gaza vid årsskiftet 2008 – 2009 har vi kunnat se så våldsamma insatser som nu. Då dödades omkring 1400 människor och många fler skadades. Byggnader bombades sönder och samman, sjukhus förstördes och vattenreningsverk gjordes obrukbara. Den israeliska blockaden mot Gaza har effektivt förhindrat återuppbyggandet av en basal samhällsstruktur. Man hindras bland annat importera viktiga byggmaterial och teknik för vattenrening. Initiativ som Ship to Gaza har brutalt slagits ner och Israel slår sig själva för bröstet när man tillåter en aningens mer sylt att passera gränsen. Men av sylt bygger man inga sjukhus.

Den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu har sagt att världen måste inse att Israel inte kommer att sitta overksamt när de ställs inför attackförsök och att de är beredda att trappa upp sina åtgärder. Militären benämner sina attacker som vedergällning. För det har skjutits raketer mot Israel också. Städerna Ashdod och Sderot nära den palestinska gränsen har blivit beskjutna med ett hundratal raketer. Shimon Peres, Israels president sade i söndags till The Jerusalem Post att man försöker undvika ett storskaligt krig mot Hamas, men att man kanske inte har något val, angriparna måste förstå att mödrar vill kunna få en hel natts sömn med sina barn. Och nu pratas det om en markinvasion.

Det finns självklart aldrig ursäkter för någon att döda eller skada civila, men tillåt mig påminna om vad det faktiskt är som pågår. Israel är en av världens absolut största millitärmakter och bedriver just nu en människorättsvidrig ockupation av ett annat land. Gazaremsan är under en blockad och saknar tillgång på rent vatten. Arbetslösheten är skyhög och hälften av alla invånare är under 18 år. Vattenbristen i kombination med en humanitär krissituation gör att FN betraktar Gaza som obeboeligt om bara åtta år. Att Israel nu går in med stridsflyg saknar all proportionalitet.

Det blir också tydligt att det ligger mer än vedergällning bakom angreppen när finansministern Yuval Steinitz beskriver det som en attack från två håll – dels millitärt från Gaza och dels ”diplomatiskt” från Ramallah. Den diplomatiska attacken ska bestå i att Palestina har ansökt om observatörsstatus i FN. (Nu har papper läckt ut där Israel hotar med att störta den palestinska presidenten Mahmud Abbas om FN godkänner ansökan.)

Hyckleriet från omvärlden blir nästan övertydligt när man inte reagerar starkare på vad som nu sker. EU har alla möjligheter att visa sitt missnöje genom att omedelbart säga upp sitt handelsavtal med Israel. Internationella röster måste ropa stopp – allt annat är ett svek mot Gazaborna. Det finns ingen möjlighet till lösning innan bosättningarna dras tillbaka, muren rivs och palestinska flyktingar får möjlighet att återvända hem. Den israeliska militärens attacker mot Gaza är ännu ett bevis på att ingen fred är möjlig så länge ockupationen pågår.

Stöd Gazaborna 
I helgen kommer det att hållas manifestationer mot attackerna på olika håll. Än så länge känner jag bara till tid och plats för Stockholm, Uppsala, Göteborg och Malmö. Men hör gärna av er om ni vet fler platser så uppdaterar jag listan.

I Uppsala arrangeras en ljusmanifestation på Stora torget, på fredag klockan 16.00.
Facebookeventet finns här.

I Stockholm kommer det att hållas en manifestation utanför UD, Gustav Adolfs torg, på fredag klockan 14.00.
Facebookeventet finns här.

I Stockholm kommer det att hållas en manifestation utanför Israels ambassad, Strandvägen 58, på lördag klockan 15.00.
Facebookeventet finns här.

I Göteborg kommer det att hållas en manifestation på Gustav Adolfs torg på lördag klockan 15.00.
Facebookeventet hittar du här.

I Malmö kommer det att vara en manifestation på Gustav Adolfs torg nu på lördag klockan 15.00.
Facebookeventet hittar du här.

I Umeå hålls en ljusmanifestation på Rådhustorget på lördag klockan 15.00.
Facebookeventet finns här.

I Norrköping hålls en manifestation på Torget mellan Domina och linden på söndag (18:e) klockan 14.00.
Facebookeventet hittar du här.

I Borås kommer det att hållas en demonstration på Stora torget på tisdag (19:e) klockan 17.00.
Facebookeventet finns här.

I Malmö kommer det att hållas en ljusmanifestation på Möllevångstorget på onsdag (21:a) klockan 18.00.
Facebookeventet hittar du här.

I Eskilstuna kommer det att hållas en demonstration på Fristadstorget på torsdag (22:a) klockan 17.00.

I Uppsala kommer det att hållas ett ljusarrangemang på Stora Torget på fredag (23:e) klockan 16.00.
Mer info hittar du här.

I Uppsala kommer det också att hållas ett apellmöte för Gaza på Stora Torget på lördag (24:e) klockan 13.00.

I Falun kommer det att hållas en manifestation i Gielerska Parken på lördag (24:e) klockan 14.00.
Facebookeventet hittar du här.

I Helsingborg kommer det att hållas en demonstration på Gustav Adolfs Torg på lördag (24:e) klockan 14.00.
Facebookeventet hittar du här.

I Halmstad kommer det att hållas en stödkonsert på Norreport på lördag (24:e) klockan 19.00.
Facebookeventet hittar du här.