Hem / Pressmeddelanden / Stoppa dom politiska morden på Filippinerna!

Stoppa dom politiska morden på Filippinerna!

10 februari, 2007

Filippinerna är ett land som av omvärlden anses vara demokratiskt – samtidigt som vardagen för landets vänster- och demokratiaktivister består av hårda repressalier och statligt sanktionerade förföljelser och mord. Under president Gloria Macapagal Arroyo räknar flera människorättsorganisationer med att tusentals människor ur oppositionen har blivit mördade. Filippinerna är också ett av de länder som av USA fått enormt mycket beröm för dess uppslutning i "kriget mot terrorismen".

Sedan den 11 september har man sett en ökad våg av angrepp, förföljelser och trakasserier mot den breda vänsterrörelsen som verkar på Filippinerna. Samma mönster återkommer i Filippinerna som i många andra länder som drabbas av kriget mot terrorism. Med förevändningar om att det handlar om kamp mot terrorism, försöker regeringar legitimera övergrepp och kränkningar på individuella fri- och rättigheter. På Filippinerna betraktas man som terrorist om man överhuvudtaget försvarar rätten att försvara sig med vapen mot militärens dödsskvadroner som kartlägger och hänsynslöst slår ner allt motstånd i dess väg.

Men på Filippinerna växer också ett motstånd. En samling vänsterorganisationer samlades för snart två år sedan i koalitionen Laban ng Masa (Massornas kamp) som blivit en stark politisk kraft för förändring. Med krav som ett stopp på de politiska morden, den omfattande korruptionen och ett slut på elitstyret och dess antidemokratiska politik samlas en växande oppositionell rörelse som behöver omvärldens stöd och erkännande.

Den filippinska presidentens demokratiska fasad behöver avslöjas och omvärlden måste tydligare protestera mot de övergrepp som tillåts ske med USA:s fulla stöd.

Inom kort kommer ett FN-sändebud till Filippinerna för att dokumentera övergreppen. Det är en seger, då regeringen fördröjt och förhindrat detta så länge det bara har gått. Ett krav vi ställer är att dessa observatörer tillåts att fritt resa omkring och träffa organisationer som är utsatta för regeringens repressalier, och inte tvingas på ett reseprogram som är regisserat av den Filippinska presidenten. Ung Vänster kräver också ett stopp på dom statligt sanktionerade morden på Filippinerna. Vi kräver också att den svenska regeringen sätter ner foten!

Uttalandet antaget av Ung Vänsters Förbundsstyrelse 070211

För mer information kontakta;

Ida Gabrielsson, förbundsordförande, 0738-24 12 13