Hem / Pressmeddelanden / Stoppa förtrycket av kurderna

Stoppa förtrycket av kurderna

4 november, 2007

Den turkiska militären har den senaste tiden trappat upp sin militära närvaro i den turkiska delen av Kurdistan, med våldsamheter och dödsoffer som följd. Det turkiska parlamentet har godkänt att armén får gå in i irakiska Kurdistan, för att även på andra sidan gränsen slå ner den kurdiska motståndsrörelsen.

Turkiets våld mot kurderna är ingenting nytt. Sedan det moderna Turkiets grundande har den kurdiska minoriteten osynliggjorts och konsekvent förvägrats rätten till sin egen identitet, sitt eget språk och sin egen kultur. De kurder som gjort motstånd har systematiskt förföljt, fängslats och torterats. Det har pratats mycket från den svenska högern om att detta skulle förändras då Turkiet försöker ta plats i EU. I praktiken har mycket lite gjorts för att förbättra kurdernas situation. Tvärtom har EU glatt gått den turkiska regeringen till mötes i att terroriststämpla kurdiska motståndsrörelser och därigenom legitimera ett utökat turkiskt våld.

Det så kallade "kriget mot terrorismen" har även det gett den turkiska militären vatten på sin kvar. Genom att prata om det kurdiska motståndet som terrorism har man kunnat legitimera sina egna våldshandlingar i Kurdistan. Händelseutvecklingen visar också att det amerikanska stödet till det kurdiska självstyret i Irak är ett spel för gallerierna. USA stödde Saddam Husseins terrorhandlingar mot det kurdiska folket på 1980-talet, och Turkiet är idag en av USA:s viktigaste allierade och också ett av de länder som mottar störst amerikanskt militärt stöd.

Vad Irak behöver är inte ytterligare en invasion, utan frihet från ockupation. Vad det kurdiska folket behöver är inte ytterligare turkisk repression, utan rätt till självbestämmande. Vi kräver att den svenska regeringen kraftfullt tar avstånd från de turkiska våldshandlingarna i Kurdistan.

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 071105

För mer information kontakta:
Ida Gabrielsson, förbundsordförande
0738 – 24 12 13, [email protected]