Hem / Pressmeddelanden / Stoppa rasisternas reklamkampanj

Stoppa rasisternas reklamkampanj

4 juni, 2004

På flera håll i Skåne har den senaste tiden uppmärksammats att Sverigedemokraterna (SD) och Nationaldemokraterna (ND) storsatsar inför parlamentsvalet den 13 juni. Med hjälp av rika finansiärer bekostar de enorma hushållsutskick och reklamkampanjer på bussar och i lokaltidningar. En stor del av SD:s valkampanj är exempelvis finansierad av den belgiske rasisten och mångmiljonären Bernard Mengal.

Detta har på flera håll medfört en proteststorm, där folk blivi förbannade och tagit saken i egna händer. Redaktörer har blivit uppringda av arga läsare som hotat säga upp sin prenumeration om inte rasistpropagandan avlägsnas från tidningen, brevbärarfacket har på flera håll vägrat dela ut de rasistiska brochyrerna och busspassagerare har tömt sina färdmedel på reklamskyltar.

Ung Vänster stödjer och uppmuntrar människor att genom påtryckningar och civil olydnadsaktioner motverka rasisternas valkampanjer:
– I grunden handlar det om civilkurage. Om rasisterna kommer in i parlamentet, blir deras åsikter legitima och hela samhällsdebatten flyttas bort från de verkliga problemen. När busspassagerare river ner reklamskyltar med högerextrema budskap, eller när människor väljer att störa rasisternas torgmöten, agerar de för att försvara demokratiska principer, säger Kenny Hjälte i Ung Vänster Skånes antirasistiska utskott.

– SD:s nationalistiska EU-kritik bygger på att invandrare och andra redan utsatta grupper ges skulden för alla samhällsproblem. Ung Vänster pekar istället på hur arbetslösheten och nedskärningarna hänger ihop med de beslut som tas i EU och på andra platser i samhället där folket inte får säga sitt.

Under parollen "Inga rasister till Bryssel" har Ung Vänster också arrangerat och deltagit i många av de manifestationer som under våren riktats mot SD:s och ND:s torgmöten. Ofta har rasisterna tvingats lämna platsen direkt.
– Manifestationerna har varit lyckade. Självklart tar vi avstånd från de individer som vi något tillfälle missbrukat situationen för att använda våld och hotelser. Istället är vår målsättning att störa mötena på sätt som provocerar och stör utan att skada, förklarar Kenny.

När det nu bara återstår knappa två veckor av kampanjen, är det av yttersta vikt att så många som möjligt agerar för att hålla nere antalet röster på rasistiska partier. Att riva ner klistermärken och affischer med rasistiska budskap, att ringa och klaga på tidningar som tar in rasistisk reklam eller att som brevbärare vägra dela ut rasisternas propaganda, är inget annat än att visa på en just och solidarisk människosyn.