Hem / Blogg / Stoppa U21-matchen mot Israel!

Stoppa U21-matchen mot Israel!

3 juni, 2010

Foto: Flickr

Imorgon möts Sverige och Israel i en U21-landskamp. Fotbollsmatchen äger rum på israelisk mark. Detta knappa dygnet efter att svenskar, som kidnappats, fängslats, och vid några fall till och med misshandlats i israeliskt interneringsläger, har landat på svensk mark. Svenska fotbollsförbundet måste gå före och visa att det sätter respekten för folkrätt och mänskliga rättigheter före en fotbollsmatch i EM-kvalet.

Så här skriver jag på SVT Debatt,

Allt för ofta har utredningar lagts fram och protester framförts utan att israeliska regeringar vidtagit åtgärder för att stoppa utbyggnaden illegala bosättningar eller ställa ansvariga inför rätta för mord på civila palestinier.

Även denna gång är risken för att brotten glöms bort överhängande. Israels brott kräver internationella påtryckningar som på allvar sätter press på den israeliska regeringen och som på ett märkbart sätt påverkar landets relationer med omvärlden.

Ett kännbart påtrycksmedel är en idrottslig bojkott av staten Israel. Historien har visat att idrott kan ha ett starkt symbolvärde under politiska konflikter och idrottsmän har visat sin avsky för orättvisor och sitt stöd för befrielserörelser.

Med fyra guldmedaljer slog Jesse Owens hål på Hitlers dröm om att omvandla Berlinolympiaden 1936 till ett propagandanummer för Tredje riket.

Under militärjuntans tid i Spanien var storlaget Real Madrid diktatorn Francos kelgris medan det katalanska laget FC Barcelona sågs som symbolen för autonomi från den fascistiska centralregeringen.

1968 stoppades tennismatchen mellan Sverige och det rasistiska Rhodesia i Båstad och sju år senare, 1975, väcktes stora protester inför tennismatchen mellan Sverige och Chile.

Vi, svenskar, kunde helt enkelt inte stå tysta inför apartheidstyret i Rhodesia eller Pinochets övergrepp mot politiska oliktänkande i Chile.

Nu har också det Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) chansen att ställa sig på folkrättens sida genom att stoppa U21-landskampen mot Israel.

Läs hela artikeln här.

Meanwhile pågår något som kan liknas vid en fullständig intellektuell härdsmälta. Svenska liberaler griper efter halmstrån för att rättfärdiga det faktum att Israel har sysslat med sjöröveri, kidnappning och mord.

Andra som bloggat: Wiklund, Klamberg, Broberg, Politikerbloggen
I medierna: AB1, AB2, AB3, Arbetaren, Exp, SS, SVT