Hem / Blogg / Stoppa våldet i Bolivia!

Stoppa våldet i Bolivia!

15 september, 2008

Läget i Bolivia är infekterat. Den folkvalda regeringen står inför hot om statskupp sponsrad av USA och i dagarna har våldet drabbat civilbefolkningen. Rapporter berättar om paramilitärer, knutna till den USA-stödda oppositionen, som öppnat eld mot obeväpnade och försvarslösa bönder. En av bönderna, Roberto Tito, som förlorat tio av kamrater i våldet berättar,

“We were unarmed, but no as they say. We were stopped at seven kilometres near to Porvenir, after that, they attacked us, when we advanced near to the bridge we were ambushed and shoot with machine guns.”

Händelsernas centrum är delar som Santa Cruz, Pando, Beni and Tarija. Det är i denna region som landets naturresurser finns och det är härifrån som den USA-stödda oppositionen har inititierat en våldspiral som riktar sig mot den folkvalde presidenten Evo Morales som senast den 10 augusti omvaldes med hela 67% av rösterna. Ständigt kommer nya rapporter om vandalisering av regeringsbyggnader, myndigheter och radiostationer. Även pipelines har saboterats.

Det är tydligt att högeroppositionen i Bolivia gör allt i sin makt för att undergräva den bolivianska demokratin. Målet är att sätta stopp för den politik som gynnat folkflertalet och missgynnat oligarkerna, den bolivianska överklassen och amerikanska intressen. Allt påminner om Chile 1973 där Pinochet, den 11 september, genomförde en USA-stödd statskupp som följdes av militärdiktatur, politiska förföljelser och avrättningar. 35 år senare återuppspelas samma scenario i Bolivia.

Den bakomliggande rörelsen som ledde till en progressiv utveckling i Chile och Bolivia är den samma. Det är en protest mot och ett alternativ till sekler av plundring och orättvisor. Och reaktionen från överklassen skiljer sig inte heller; sabotage, våld mot civila och fascism.

Läs Kalle LarssonVänsterpartiets hemsida.

Andra bloggar: Svensson
I media: DN1, DN2, SvD, SVT