Hem / Artiklar / Storebror ser dig!

Storebror ser dig!

11 augusti, 2005

Spelets regler förändras, domderar premiärminister Tony Blair och föreslår lagändringar som sätter de mänskliga rättigheterna ur spel. I veckan lades förslagen fram som bland annat kommer att innebära att människor som begår brott i Storbritannien kan avvisas till sina hemländer även fast de där riskerar dödsstraff eller tortyr. Blair tycker även att det ska vara olagligt att indirekt uppmuntra terror. Då antar jag att vi får fundera över vad terror är? De senaste åren har det begreppet blivit en aning vagt i kanterna.

T ex klassas palestiniers kamp för ett självständigt Palestina och deras motstånd mot den israeliska ockupationsmakten, som terror av Blair och gänget, medan internationell rätt står bakom palestinierna. Suddiga gränser, ger suddiga lagar.
Allt i namnet av Kamp mot terrorism. Man ska då tänka på att det redan har spelats en hel del utanför regelboken när man här i Sverige t ex fryser svenska medborgares bankkonto innan deras skuld bevisats.

Man blir inte förvånad, knappt så att man höjer på ögonbrynen. Vanans makt är stor. På knappt 4 år har vi lärt oss att muslimer (eller terrorister) är det största hotet vi (tror Blair menar västerlandet när han säger vi) har och i kampen mot "de där" accepteras det mesta. Grundläggande internationella regler för att säkra människors säkerhet och trygghet riskeras när man jagar dem. Orsaken till terrorism funderas det sällan över. Det samhälle vi ser framför oss är skrämmande.

Jag fick en gång en fråga, jag var nog 16 år, om Orwells "1984" någon gång kommer att realiseras. Ni vet – den boken där storebror, Staten ser allt du gör och du måste bevisa din oskuld om du är misstänkt för något och staten kan fängsla dig utan att berätta varför…

Jag svarade nej på frågan, eftersom jag nog var en smula naiv, men mest trodde jag nog att ingen ville införa ett rättssystem som stinker av rättsosäkerhet och godtycklighet. Blair säger att spelreglerna sätts ur spel nu och han ler. Nu när storebror ser och vi måste vara beredda att bevisa vår oskuld och kanske i alla fall aldrig få sätta vår fot på engelsk mark. Nu när spelreglerna sätts ur spel var ska det stanna? Nu diskuterar man att förbjuda "hårdföra islamistiska grupper". Vad kommer näst? När börjar det brinna kring er knut? När kringskärs era fri och rättigheter?

Förvånansvärt nog har det varit tyst. Ingen kritikerstorm har livat upp kvällstidningarnas kultursidor utan detta har fått sväva förbi ganska tyst. Tystnad är farligt. Vi måste protestera när hårda inskränkningar i mänskliga rättigheter och andra internationella regler sätts ur spel i Blair och Bush kamp mot terrorismen. Vi måste säga det självklara, som att det är inskränkningarna i internationell rätt och vår orättvisa värld som från början föder ilskan och hatet.

USA ockuperar Irak, mot internationell rätt och lag. Israel ockuperar Palestina mot internationell rätt och lag. En orättvis värld föder hat över ja, just det orättvisorna. Och utan våra protester mot detta kommer aldrig männen med så stor makt att sluta och helt plötsligt bli snälla. Det ligger inte i deras intresse. Det är dags att sätta ner foten!

Sara Svensson, Ung Vänsters verkställande utskott 050812 Stockholm