Hem / Pressmeddelanden / Sveriges asylpolitik är skamlig och brutal

Sveriges asylpolitik är skamlig och brutal

24 januari, 2011

Tidigt på morgonen till den 19 januari avvisades en grupp irakier av svenska Migrationsverket. Irak är ett land söndertrasat av ockupation och krig och sju år efter USA:s invasion är området en av de farligaste platserna i världen. Flera av de utvisade irakierna är kristna eller homosexuella, två minoritetsgrupper som är särskilt utsatta och som många gånger behandlas mycket brutalt med arresteringar och tortyr. De deporterade har själva beskrivit avvisningen som en resa tillbaka till en säker död.

Sverige är ett av få länder i Europa där man fortfarande skickar tillbaka irakiska flyktingar. Tunga internationella aktörer så som FN, Amnesty och Europarådet har kritiserat utvisningarna. Människor som flytt undan förföljelser och hot tvingas att återvända mot sin vilja utan att situationen i hemlandet har förändrats. Vissa lämnar sina liv och familjer i Sverige bakom sig för att åka tillbaka till en mycket osäker tillvaro i Irak.

Samtidigt rapporteras om hur migrationsminister Tobias Billström och utrikesminister Carl Bildt i diskussion med amerikanska diplomater uppgett att man velat begränsa antalet irakiska flyktingar i Sverige. Man har bland annat hänvisat till hedersrelaterade mord, svenskarnas påstådda krav på en hårdare invandringspolitik och till svårigheterna med att integrera just irakiska flyktingar i Sverige.

Billströms och Bildts uttalande är ett tydligt exempel på hur Sveriges asyl- och flyktingpolitik bygger på rasism och förakt för mänskliga rättigheter. Migrationsverkets deportationer är brutala och strider mot internationella konventioner och mänskliga rättigheter. Sveriges agerande är skamligt och oförlåtligt. Vi kräver en helomvändning i den svenska flyktingpolitiken och att den internationella asylrätten respekteras.

Respektera folkrätten – stoppa avvisningarna till Irak!

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 2011-01-23

För mer information:
Miro Anter, pressekreterare: 070-217 98 03 eller [email protected]