Hem / Blogg / Sveriges skamliga stöd till diktaturer

Sveriges skamliga stöd till diktaturer

6 mars, 2012

Idag kan man läsa om de svenska planerna på att hjälpa Saudiarabien med bygget av en vapenfabrik – projektet Simoom.

Det militära samarbetet mellan länderna är känt sedan tidigare. Så sent som i oktober var den saudiska marinen i Sverige för att titta på våra örlogsbaser och stridsvagnsprodukter och det var bara ett par år sedan man exporterade pansarvärnsrobbotar till Saudiarabien. Men tydligen har det funnits ett mer intensivt samarbete än så. Idag rapporterar Ekot om att Sverige har långtgående planer på att hjälpa Saudiarabien med bygget av en vapenfabrik. Första steget är att bygga en missilfabrik, med upp till 35 byggnader i öknen.

Totalförsvarets generaldirektör Jan Olov Lind blånekar till projektet, men planerna bekräftas både av tidigare medarbetare och interna regeringsdokument. Dick Sträng, tidigare ansvarig för projektet menar att regeringen har haft full kännedom om denna mångmiljardaffär. Att det inte är helt oproblematiskt att vara tjenis med tortyrregimer har till och med regeringen förstått, och i interna regeringsdokument skriver man att projektet “tänjer på gränserna för vad som är möjligt för en svensk myndighet”. För att underlätta den känsliga hanteringen har man bildat ett slags bulvanföretag, Swedish Security Technology and Innovation, SSTI.

Räknat per capita är Sverige idag världens största vapenexportör. Vi toppar listan över länder som Israel, Rysland och USA. Samtidigt drar vi oss inte för av köra över såväl mänskliga rättigheter som Svenska lagar och föreskrifter. Det är bara med bombhögerns logik ett militärt samarbete med en av världens mest brutala tortyrregimer bara “tänjer på gränserna”. Det är bara i deras värld det är försvarbart att exportera vapen till diktaturer, länder som använder sig av tortyr och länder som är i krig.

Sveriges krigspolitik är skamlig, brutal och livsfarlig. Svensk vapenexport och samarbetet med diktaturer måste upphöra omedlebar. Allting annat vore ett brott och ovärdigt ett land som Sverige.