Hem / Artiklar / Ta ansvar för det nazistiska våldet regeringen!

Ta ansvar för det nazistiska våldet regeringen!

8 november, 2007

Med anledning av det upptrappade nazistiska våldet drar Ung Vänster och SSU igång en landsomfattande namninsamling. Insamlingen startar den nionde november på kristallnatten och pågår en månad framåt. Mellan klockan 15 och 17 idag kommer Ung Vänsters ordförande Ida Gabrielsson och SSU:s förbundssekreterare Mattias Vepsä finnas på Sergels Torg för att samla in namn.  

– Våldet från de högerextrema tas inte på tillräckligt stort allvar och vi möts tyvärr ofta av nonchalans och axelryckningar när vi påpekar dess konsekvenser. Förutom att det är mycket obehagligt för enskilda personer som blir trakasserade och förföljda, så är det ett hot mot demokratin när man genom våld vill tysta oss antirasister som kämpar för människovärde, säger Ung Vänsters ordförande Ida Gabrielsson.  

Båda organisationerna har blivit direkt angripna av nazister och rasister, SSU attackerades på sin kongress i Örebro och Ung Vänsters antirasistiska konsert attackerades i Farsta. Det förekommer över hela landet att våra medlemmar hotas och att våra lokaler utsätts för skadegörelse.  

– Att behöva känna rädsla när man uttrycker sin åsikt ska inte vara okej ändå händer det varje dag. Allt fler bli utsatta för nazisters våld och hot. Vårt upprop handlar om att få fler att öppet våga ta ställning och att säga nej till rasism, nazism och våld, säger SSU:s förbundssekreterare Mattias Vepsä.  

SSU och Ung Vänster uppmanar enskilda personer såväl som organisationer att ställa sig bakom våra krav.  

– Vi kräver att justitieminister Beatrice Ask tar fram en handlingsplan mot nazistiskt våld  och att polisväsendet åläggs att ge effektivt skydd åt de som drabbas av våld från högerextrema. Regeringen måste börja ta ansvar för våldet, vi låter oss inte tystas, avslutar Gabrielsson och Vepsä. 

För att skriva under namninsamlingen:
http://www.namninsamling.com/mot_nazistiskt_vald   

För mer information, kontakta:
Ida Gabrielsson Mobil: 0738 24 12 13 [email protected]  

Mattias Vepsä Mobil: 0734 45 15 08 [email protected]