Hem / Blogg / Ta chokladpajkastningen med ro

Ta chokladpajkastningen med ro

28 april, 2010

Jag tycker att det råder lite väl höga tongångar kring Mats Odells försök till fyndiga kommentar om tobleronepolitik igår. Det fäktas med armarna och ropas “slag under bältet!”. Jag vet inte jag. Mitt bälte sitter kanske lägre än andras. Och jag tror att Sahlin skulle vara mer betjänt av att saken togs med lite smart humor. Till exempel som i den här bloggen:

“Mats Odell och Sven Otto Littorin har bestämt sig för att lansera begreppet ‘tobleronepolitik‘ för att beskriva oppositionens politik. Med tobleronepolitik menar de enligt Mats Odell att:

‘Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket.’

Med ‘det’ menas exempelvis vård, skola och omsorg, med ‘fakturan’ menas skatter och ‘svenska folket’ är alltså skattebetalarna.

Utmärkt initiativ. Det går nämligen precis lika bra att beskriva Odells och Littorins politik med hjälp av tobleronemetaforer. Innebörden blir givetvis något annorlunda:

‘Man tar någons toblerone och ger den till sina rika kompisar’.

Med ‘någons’ menas svenska folket, med ‘toblerone’ menas exempelvis vård, skola omsorg, apoteken, SJ, allmännyttan och så vidare och och med ‘rika kompisar’ menas just rika kompisar.”

Haha!