Hem / Pressmeddelanden / Ta ställning mot det rasistiska våldet!

Ta ställning mot det rasistiska våldet!

30 september, 2007

Den 11 augusti attackerades ett antal SSU-medlemmar av nazister efter att SSU:s kongress avslutats i Örebro. Bara två veckor senare angreps en av Ung Vänster arrangerad antirasistisk konsert i Farsta av ett antal maskerade män med kopplingar till nazistiska organisationer. Flera personer misshandlades så grovt att de tvingas uppsöka sjukhus.

Detta är bara ett par exempel på att det på kort tid blivit betydligt obehagligare att vara antirasist och aktiv i den svenska vänstern. Det är inte första gången antirasister attackeras med våld, men vi ser på senare tid hur våldet trappats upp och blivit grövre. Det är heller ingen slump att när vänsterrörelser blir starkare och mer aktiva i sin antirasistiska kamp bemöts vi med våld av de nazistiska och fascistiska rörelserna. De vill att vi ska hålla käften.

 

Oroande är också reaktionerna från rättsväsendet och media. De borgerliga krönikörerna i de stora dagstidningarna har i den mån de alls skrivit om ämnet haft perspektivet att antirasister och rasister är lika goda kålsupare. När aktiva antirasister förföljs, trakasseras och hotas bemöts de av samma nonchalanta hållning från polisen. Man säger att den sextonåring som går på en antirasistisk konsert får skylla sig själv som provocerar nazisterna till våldshandlingar. Människor som tillsammans kämpar för demokrati och för alla människors lika värde likställs med våldsamma antidemokrater. Det är en obehaglig utveckling, som passar de nazistiska krafterna perfekt. 

 

Trots hot och våld mot våra medlemmar vägrar vi i Ung Vänster att låta oss tystas. Vår kamp mot det rasistiska och nazistiska våldet kommer att fortsätta. Vi vägrar att acceptera bilden av att antirasister och rasister skulle vara av samma skrot och korn, utan kommer att fortsätta kämpa för alla människors lika värde. Fler behövs i den kampen.

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 070930 

För mer information kontakta:
Ida Gabrielsson, förbundsordförande
0738 – 24 12 13, [email protected]