Hem / Blogg / Talande tyst om klimattoppmötet

Talande tyst om klimattoppmötet

12 november, 2013

Igår började klimattoppmötet i Warszawa. Det har varit förunderligt tyst i medierna inför det här mötet. Idag skrivs det ett par artiklar om paradoxen att ett kolkraftsbaserat land som Polen ska stå värd för förhandlingarna. Ingen noterar mötet som toppnyhet.

Förra klimattoppmötet kom inte fram till några särskilda förändringar som skulle kunna göra skillnad, och kanske har medierna redan på förhand dömt ut även detta möte. Kanske har man tröttnat på att rapportera om den stigande temperaturen när det ändå inte görs någonting åt det. För trots att rapport efter rapport visar hur utsläppen av växthusgaser leder till en dramatisk förändring av klimatet så står politikerna med armarna i kors och ser på medan havsnivåerna stiger. Det tvågradersmål som det beslutades om i Köpenhamn 2009 är redan betrakta som föråldrat. Idag konstaterar de flesta forskare att vi är på väg upp mot en temperaturhöjning på fyra grader.

Samtidigt som klimattoppmötet pågår så öppnar Polens vice premiärminister “kolmötet” International Coal and Climate Summit, också det i Warszawa. Tyvärr är det inte ironi som behövs för att rädda klimatet, utan verkliga kraftansträngningar med bindande klimatavtal. Avtal som på riktigt syftar till att stoppa klimatförändringarna, inte bara att det ska gå lite mindre fort.

Redan pratas det om toppmötet i Paris 2015 – det är då vi ska ta tag i problemen på riktigt. Det är då ett nytt klimatavtal ska skrivas under. Symptomatiskt för klimatfrågorna kan man tycka. Det är alltid SEN vi ska ta tag i problemen, aldrig NU. Kanske är det så att tidningar och TV väntar med rapporteringen tills dess.

Kolla gärna in vår klimatsatsning Klimatet före vinst.